Mindfulness – Foredrag og Kurser
Lær at meditere – Ro og Nærvær i Naturen med Mindfulness
Kursusbeskrivelse
Et kursus til dig, der ønsker at finde ro, få aktiveret dine sanser og komme mere i kontakt med naturen. Dette er en mulighed for at være nysgerrig og gå på opdagelse i en række naturskønne områder. Jeg sætter nogle rammer op, hver gang vi mødes, og vil blandt andet guide dig i at skulle gå i stilhed samt at være mindful overfor din krop og dine omgivelser. Mit ønske er, at du vil gå herfra med en masse nye indtryk og en oplevelse af, at naturen kan være et frirum, hvor du kan falde til ro.
Fire temaer
Kurset består af fire temaer, der kører i ring, hvilket vil sige, at du kan starte op når som helst. Temaerne står beskrevet herunder med nogle enkelte ord. Det foregår alt sammen udenfor, så det er vigtigt, at du klæder dig på efter vejret og er parat til at blive blæst lidt igennem.
Nåleskov
Duft, lyde, kredsløb, årstider, alting kommer og går.
Å til sø
Omskiftelig, forandring, rislen, lade blikket følge med strømmen.
Skovsø
Fødder, underlag, fordybelse, en åbning midt i skoven.
Strandeng
Føle med hænderne, horisont, udsyn, mødet mellem hav og eng.
Om mindfulness og meditation i naturen
Meditation er en metode til at bringe stilhed og klarhed til sindet. Der findes flere typer af meditation, men fælles for dem er, at man holder fokus på noget bestemt (for eksempel en lyd eller tanke), med det formål at træne opmærksomheden, og herigennem opnår ro og mental klarhed. Mindfulness er en meditationsteknik, hvor man bevidst retter sin opmærksomhed på nuet – uden at dømme eller vurdere ens oplevelse. Det kræver typisk øvelse at mestre denne teknik. Man kan tænke på mindfulness som en form for opmærksomhedstræning, der på længere sigt kan give dig større mulighed for selv at vælge, hvad du ønsker at beskæftige dine tanker med. Derudover er det en teknik, der kan hjælpe dig til at blive mere accepterende overfor dig selv og din væren i verden. Afslutningsvis kan det at opholde sig i naturen i sig selv rumme en form for meditativ stemning eller dyb ro, som jeg ønsker at fremelske over dette forløb.
Praktisk info
Underviser: Psykolog Maja Flensberg (cand.psych)
Pris
2.400 kr
Tilmelding
Tilmeld dig ved at sende en mail til kontakt@detsundesind.dk. Så hører du snart fra Maja.
Deltagere
Der er plads til maks. 8 deltagere ved hver kursusgang.
Hvor og hvornår
Alle vandringerne foregår lørdage fra 11.00-12.30 i nærheden af Københavnsområdet.
Det vil være muligt at komme dertil med enten S-tog eller bus. Det drejer sig om følgende fire steder:
- Hareskoven (mødes ved Hareskoven St. i Værløse)
- Mølleåen/ Furesø (mødes ved Frederiksdal i Virum)
- Rude Skov (mødes ved Bakkefaldet i Gl. Holte)
- Strandengene syd for Dragør (mødes ved Søndre Strandvej i Dragør)
Jeg glæder mig til at møde dig!
Kærlig hilsen Maja.
Hvad er mindfulness?
Mindfulness er menneskets grundlæggende og nødvendige evne til at være fuldt til stede. Det er vores evne til bevidst nærvær. Det er en medfødt kompetence, der tillader os at kunne være hundrede procent opmærksom på, hvor vi er og hvad vi foretager os – uden at blive overvældet og overreagere på det, der foregår omkring os.
Mens evnen til at være mindful er medfødt, er det også en kompetence, der er stærkt udfordret i vores vestlige samtid. Her udlever de fleste af os en hverdag, hvor vi konstant skal tage stilling til nye faktorer, og hvor vi oplever flere distraherende elementer end nogensinde før. Derfor mister vi træningen i at være fuldt fokuserede og mindfulness er blevet en tilstand, som mange af os har sværere og sværere ved at komme og være i. Resultatet af denne udvikling kan være modsvarende tilstande, som vi blandt andet kan opleve som stress, rastløshed, udbrændthed eller depression.
(intro til Mindfulness-kursus København, ved Det Sunde Sind, Østerbro)
Velvære er en evne, du kan tillære dig
Heldigvis er tabet af evnen til at være mindful ikke definitiv. For ligesom det er en evne, vi som udgangspunkt har med fra fødslen, men delvist har mistet kontakten til ved at negligere den – er det også en evne, vi kan genfinde kontakten til, ved at give den opmærksomhed igen. Forskning viser, at du, ved at træne Mindfulness dagligt, kan ændre din hjernes struktur og dermed gøre mindfulness som tilstand lettere tilgængelig for dig selv. Du kan med andre ord opøve evnen til at være mindful – og dermed føle dig fx mindre stresset, rastløs eller deprimeret.
Med Mindfulness kan du bl.a. lindre
Læs mere- Depression
- Social angst
- Lavt selvværd
- Bekymringer ved alvorlige sygdomsforløb som fx kræft
- Kroniske smerter
- Ensomhed
- Perfektionisme
- Traume og PTSD
- Søvnproblemer
- Vrede
- Negativt livssyn
- Selvkritiske tanker
- Jalousi
- Ensomhed
Mens mindfulness er betegnelsen for en tilstand, der er ønskelig at være i, er Mindfulness også navnet på den træning vi anvender for at komme derhen. Hver gang, du er fuldt opmærksom på det, du er i direkte kontakt med via dine sanser – eller når du har fuld opmærksomhed på din sindstilstand via dine tanker og følelser – er du mindful og godt i gang med din træning.