Særligt sensitive (HSP)
Føler du dig ofte overvældet i situationer med mange indtryk og stimuli, og oplever du at have en særlig evne til indlevelse og nærvær? Så er du måske det, man kalder for særligt sensitiv, også kaldet HSP (Highly Sensitive Person). Dette personlighedstræk medfører både personlige styrker og udfordringer. Med hjælp fra en psykolog hos Det Sunde Sind kan du få hjælp til at takle hverdagen som særligt sensitiv. Alle vores psykologer kan hjælpe med denne problematik.
Hvad betyder det at være særligt sensitiv?
At have det særligt sensitive (HSP) personlighedstræk, indebærer, at man er ekstra påvirkelig i forhold til forskellige stimuli og sanseindtryk. Man har derfor også har brug for tid til bearbejdning af disse indtryk. Det kan være udefrakommende indtryk i form af lys, lyd eller lugt. DEt kan også være ’indre’ stimuli i form af smerte og uro samt reaktioner på egne eller andres følelser, stemning og humør.
Elaine N. Aarons banebrydende forskning inden for HSP har vist, at 15-20% af befolkningen er født med et særligt sensitivt nervesystem, som gør, at alle indtryk bearbejdes mere i dybden. Hjerneskanninger viser, at forskellen mellem særligt sensitive mennesker og gennemsnittet er temmelig stor i forhold til, hvor meget de to grupper påvirkes af indtryk. Fænomenet har vist sig også at findes hos de fleste dyrearter, hvor 15-20 % også påvirkes i særlig høj grad af indtryk.
Nogle evolutionspsykologer mener, at forskellige miljøer, situationer og roller har krævet bestemte egenskaber, hvorfor vi alle ikke har de samme karaktertræk. Biologisk set giver det derfor god mening, at det ikke er alle, mennesker som dyr, som er lige sensitive.
Overordnet kan disse karaktertræk ses hos mennesker, som er særligt sensitive (HSP):
- Tilbøjelighed til at være indadvendt
- Høj intelligens
- Større påvirkelighed i forhold til både positive og negative indtryk
- Større evne til empati
- Større evne til fordybelse
- Større evne til kreativitet
- Større evne til refleksion og meningsdannelse
- Tilbøjelighed til at føle sig overvældet i situationer med mange indtryk
- Større behov for alene-tid med ro, hvor indtryk kan bearbejdes
Som særligt sensitiv (HSP) vil du derfor ofte lægge mærke til nuancer og stemninger i din dagligdag, som andre mennesker i din omgangskreds ikke synes at lægge mærke til. Dette kan være udtrættende, idet du bruger ekstra energi på at bearbejde sanseindtryk og oplevelser dybere end hos gennemsnittet. Samtidig vil du måske opleve en styrke i din evne til nærvær, empati og refleksion.
Særlig sensitivitet som personlighedstræk
Et menneskes personlighedstræk kendetegner vedvarende egenskaber, som er forholdsvis stabile på tværs af forskellige situationer og kontekster. Forskning har vist, at ca. 50% af menneskers personlighedstræk er genetisk bestemt og arvelige. Dette betyder dog ikke, at vores personlighed er fastlagt gennem livet. Hvordan vi er som mennesker kommer nemlig også an på vores opvækst, familie, livserfaringer og personlige mål.
Betegnelsen ”særligt” sensitiv kan godt have en negativ klang, da det ’særlige’ får trækket til at lyde som noget unormalt. Men det er altså vigtigt at understrege, at særlig sensitivitet hverken er en sygdom eller en diagnose. Reaktionsmønstre knyttet til det at være særligt sensitiv (HSP) vil derfor ofte være helt normale, blot placeret længere ude på den sensitive ’skala’ – på godt og ondt.
Styrker ved at være særligt sensitiv (HSP)
Som særligt sensitiv kan du opleve at være i stand til at opfatte nuancer i dine omgivelser og hos dine medmennesker. Derfor kan det være meget berigende, hvis du kan udnytte de potentialer og styrker, som følger med din sensitivitet – både for dig selv og dine omgivelser.
Personlige styrker for dig er typisk, at du:
- Har et rigt indre liv, er idérig og med en god forestillingsevne
- Har nemt ved at sætte dig i andre folks sted
- Er skarp til at observere selv små nuancer og detaljer, som andre ikke bemærker
- Er empatisk og god mod andre
- Har en større evne til fordybelse og refleksion
- Nemt bliver påvirket af positive indtryk
- Har en høj intelligens, kvalitetssans og kreativitet
- Har et fintfølende og velfungerende sanseapparat
- Nemt bliver betaget af kunst, musik og natur
Dine potentialer og styrker vil påvirkes af dit mentale overskud og dermed forstærkes af, at der er balance mellem nye stimuli og ro til bearbejdning. Denne grænse er selvfølgelig helt individuel og forskellig for alle mennesker, sensitiv eller ej.
Udfordringer for særligt sensitive (HSP)
Med din sensitivitet følger et behov for at få ro til bearbejdning af de ting, du oplever. Det er i travle eller mere kaotiske perioder med fart på, at du kan opleve en overstimulering af dit sanseapparat. Denne overstimulering kan både opleves, hvis du ikke har haft tid til at ’lade op’ inden den travle periode, eller hvis du ikke har fået et ordentligt afbræk fra nye stimuli efterfølgende.
På grund af din særlige sensitivitet vil dine erfaringer og livshistorie kunne sætte spor og påvirke dig mere end andre, både i en positiv og negativ retning. Denne ekstra modtagelighed og følsomhed overfor livets nuancer skaber en øget risiko for psykiske lidelser som angst, depression og stress. Det er dog aldrig for sent at fremme sin mentale sundhed. Samtaleterapi eller mindfulness er gode måder at få hjælp til at håndtere de udfordringer, som følger med sensitiviteten.
Et overbelastet nervesystem
En overstimulering af det sensitive nervesystem kan gøre, at det midlertidigt overbelastes. Alle mennesker, også dig som er særligt sensitiv, kan håndtere overstimulering i en afgrænset periode. Hvor lang tid der går, før der er brug for tilbagetrækning fra nye indtryk, er helt individuelt.
Følgende kan være tegn på, at du har oplevet en overbelastning af dit nervesystem:
- Midlertidigt nedsat kognitiv funktion, f.eks. koncentrations- og hukommelsesbesvær
- Er irritabel og har ’en kort lunte’
- Udmattelse
- Følelse af at være overgearet
- Fysisk ubehag eller skavanker i kroppen
- Stress
Hvis du har oplevet en eller flere af ovenstående over en længere periode, kan det være en god idé at tale med en psykolog. Sammen kan I finde ud af hvordan du håndterer dine udfordringer som særligt sensitiv. Specielt overstimuleringen skyldes psykiske stimuli, som f.eks. konflikter hjemme eller på arbejdspladsen, kan det være rart med hjælp til at bearbejde de bagvedliggende årsager og problemer.
Særligt sensitiv og nyhedssøgende
Mennesker rummer naturligvis flere forskellige personlighedstræk. Ca. 70% af dem, som er særligt sensitive, er samtidig overvejende introverte. Indadvendthed er dog ikke et nødvendigt kriterie for HSP. Omkring 30% af de særligt sensitive samtidig er spændings- eller nyhedssøgende, hvilket bl.a. kommer til udtryk i en større tilbøjelighed til at være udadvendt.
Det nyheds- og sensationssøgende personlighedstræk medfører en nysgerrighed, som let leder til kedsomhed og søgen efter nye udfordringer og oplevelser. Er du både sensationssøgende og sensitiv, kender du måske til dilemmaet mellem at holde igen og skåne dig selv for nye stimuli og samtidig have en trang til at opsøge udfordring og stimulation.
Det kan være svært at finde en balance mellem den personlige ’bremse’ og ’speeder’. Derfor kan det være en god ide at lade begge træk få indflydelse på dit liv. Lær at acceptere både den tilbageholdende og sensationssøgende sides indflydelse på din adfærd og dine beslutninger. Du kan også prøve at stille din nysgerrighed på en måde, som gavner din sensitive side. Dette kunne være ved at engagere sig i dybe samtaler, ved at læse eller skrive, eller ved at udforske din kreativitet eller musikalitet.
Særligt sensitiv: 3 ting du selv kan gøre for at skabe balance
Der er flere ting, du som særligt sensitiv kan arbejde med i forhold til de udfordringer, du møder. Ved at kende din egen sensitivitet og have nogle personlige ’retningslinjer’, kan det blive nemmere at undgå overstimulering.
1. Kend dine reaktioner som særligt sensitiv
For at få et større mentalt overskud er det vigtigt, at du er bevidst om din særlige sensitivitet. Lær dine egne grænser bedre at kende. At have en fornemmelse for, hvornår du fysisk eller psykisk begynder at føle dig overvældet, er vigtigt, idet du bedre kan tage hensyn til dig selv i forskellige situationer.
Det kan være svært at prioritere og vælge ting fra eller til. Ved at lære dit eget reaktionsmønster bedre at kende kan du bedre være på forkant med din planlægning. Så kan du f.eks. undgå at planlægge to store begivenheder tæt på hinanden, hvis du ved, at du har brug for en dag imellem til at bearbejde de nye indtryk og oplevelser.
En ny start eller nye miljøer og omgivelser kan være overstimulerende for dig, som særligt sensitiv (HSP). Prøv at falde til ro i de nye omgivelser, inden du lader din følelsesmæssige reaktion dømme det nye studie, arbejde eller projekt for hurtigt.
2. Bliv god til at prioritere dine pauser som særligt sensitiv
Ved at lære dig selv og dine egne grænser bedre at kende, kan det blive nemmere at prioritere din tid og energi, så du undgår overstimulering. Det er derfor gavnligt at øve dig i at kommunikere åbent og løsningsorienteret om din sensitivitet og behov. Det giver bedre grundlag for samarbejde og forståelse.
Lange arbejdsdage kan nemt blive overvældende og en udfordring for dig, som er særligt sensitiv. For at skabe flow og gode betingelser for koncentration er det vigtig at tage små pauser, så du får den nødvendige ro. Prøv at mærke følelsen af dine fødder på gulvet, når du går fra det ene lokale til det andet. Fornem lydene fra kaffemaskinen, når du henter din kaffe. At være nærværende i de små handlinger i løbet af dagen kan være med til at skabe et større overskud og fokus.
Derudover er det vigtigt at overveje, hvordan du udnytter dine pauser bedst. Er det f.eks. muligt at trække dig tilbage til et sted, hvor der ikke er så meget larm? Noget så simpelt som et head-set eller ørepropper kan gavne koncentrationen og skærme af fra distraherende stimuli, mens du arbejder.
3. Mindfulness for særligt sensitive (HSP)
Mindfulness er rodfæstet i buddhismen og handler om at være tilstede i øjeblikket. Du arbejder derfor med din opmærksomhed og koncentration i nuet. Forskning har vist, at mindfulness kan reducere symptomer på stress og depression. Som særligt sensitiv (HSP) kan du træne din evne til nærvær gennem mindfulness som en metode til at undgå overstimulering.
Man kan ikke fjerne stimuli udefra, eller tankestrømme indefra, men via mindfulness kan du lære at rette opmærksomhed mod ubehaget ved f.eks. overstimulering. Du vil helt naturligt tage det ind og begynde at tænke, gruble, finde mening og dømme kropslige fornemmelser, følelser og tankestrømme. Mindfulness gør dig bedre til bare at observere tanker og indtryk med en ikke-evaluerende og accepterende indstilling.
Støtte i forbindelse med særlig sensitivitet
Psykologerne hos Det Sunde Sind kan være med til at støtte den enkelte til at blive bedre til at mærke egne følelser og behov. Sammen skaber vi plads til at udfolde de evner, som HSP ofte medfører. Dette handler om at sætte tempoet så hverdagen ikke bliver overvældende og sørge for, at der er tid til fordybelse, refleksion og kreativitet.
Hvis hverdagen bliver uoverskuelig, eller du oplever symptomer på f.eks. stress eller andre psykiske lidelser, kan det være en god ide at tale med en psykolog. Psykologen kan hjælpe med at undersøge det der står i vejen for din mentale sundhed. En autoriseret psykolog kan guide dig og hjælpe dig med din videre udvikling og forståelse af dig selv og dine behov.
Autoriserede psykologer hos Det Sunde Sind
Alle psykologer hos Det Sunde Sind har en kandidatgrad i psykologi, flere med autorisation gennem Psykolognævnet. Dette garanterer et omfattende og specialiseret kendskab til forskellige teoretiske og praktiske metoder og retninger inden for det psykologiske felt. Et forløb hos os vil derfor være individuelt tilpasset dig og dine behov og mål. Alle psykologer i Danmark er omfattet af tavshedspligt, hvilket bidrager til din tryghed og tillid til os som terapeuter.
En autoriseret psykolog har efter endt kandidateksamen i psykologi gennemgået en 2-årig efteruddannelse, som garanterer en praktisk erfaring med terapi og samtale. Uddannelsen sikrer et højt fagligt niveau, idet psykologen gennemgår vejledning og supervision.
Er du interesseret i at høre mere om, hvad en psykolog hos Det Sunde Sind kan gøre for dig, så kontakt os. Vi tager gerne en indledende snak om dine ønsker eller spørgsmål.
Yderligere information
Hvis du gerne vil vide mere om særlig sensitivitet, kan du læse videre på HSP-foreningens hjemmeside:
… eller på psykiatrifondens hjemmeside om det at være særligt sensitiv: