Lederudvikling er en disciplin som flere og flere virksomheder har fået øjnene op for. Lige fra de små og mellemstore til de helt enorme og markedsdominerende selskaber. En god leder betyder nemlig ikke bare tilfredse medarbejdere og god stemning på arbejdspladsen, det betyder også sorte tal på bundlinjen.
Den dårlige leder skaber en arbejdsplads, hvor medarbejderne møder ind og løser deres opgave uden entusiasme. Den gode leders medarbejdere føler sig set og inkluderet i virksomheden. Der er en verden til forskel på at arbejde for og arbejde med en virksomhed. Den forskel kan altid mærkes i medarbejderne.
Derfor er det en god ide, både for de ansatte men også for virksomheden, at investere i deres ledere.
Hvordan bliver man så en bedre leder?
Er nogle mennesker naturlige ledere, og er det så umuligt for andre at lære det? Hvordan kan en leder gå fra at være en arbejdsfordeler til en hjørnesten på arbejdspladsen? Både for medarbejdere som og for virksomheden?
Der er mange veje hen til at udvikle sig som leder, men grundlæggende er det mennesket bag titlen, det står og falder med.
Her kan en psykolog være nødvendig til at lære mere om en selv, hvordan man reagerer i situationer, som kræver både overblik og hurtige beslutninger, og hvordan man balancerer en empatisk ledelsesstil med de nogen gange svære valg, som en leder også står overfor.
Vigtigst af en leder er det, at vedkommende har lært at forstå sig selv, og kan reflektere over både sine succeser og fiaskoer, sådan at næste gang en situation opstår, så bliver resultatet både som ønsket og forventet. Det skaber ro og forudsigelighed, både overfor den øvrige ledelse, og i særdeleshed overfor medarbejderne.
Ledelsesstil/typer
Ledelsestyper opdeles som regel i fire forskellige kategorier med hver deres styrker og svagheder. En vigtig del af at udvikle sig som leder består først og fremmest i at afklare, hvilken type man hælder mest mod og erkende, at ingen af typerne er perfekte.
Der findes mange måder at afdække sin ledelsesstil på: Personlighedstest, samtaler med kolleger, lederkurser og så videre. Når man har analyseret sig selv, og kender sine bevæggrunde, kan der arbejdes med styrker og svagheder. Som resultat fremstår man mere balanceret og kontrolleret omkring sine handlingsmønstre.
Der er flere fordele ved at bruge en psykolog i processen omkring at finde sin ledelsestype. Psykologen kan efterfølgende hjælpe dig med hvordan du skal bruge denne viden. En personlighedstest er et ringe værktøj, hvis man sidder tilbage uden hjælp og retning. Risikoen for at handle ud fra et fejlfortolket grundlag er også større. Psykologer kan hjælpe med til at tolke dine resultater og afdække de underliggende bevæggrunde, så udviklingen ikke bliver symptombehandling. Vi tager udgangspunkt i hvordan du naturligt agerer som leder.
Ledelsesstile afhænger af mange ting, både lederens naturlige indstilling men også af situationen. Derfor arbejder man med fire ledelsestyper, som har hver deres fordele og ulemper.
Alle ledere kan genkende træk fra flere af kategorierne, og derfor er kategorierne ikke endegyldige definitioner. Men det er et udgangspunkt for, hvilke evner du allerede har og kan styrke, og hvilke evner som skal opdyrkes.
Foruden lederens personlige udvikling, så er det selvfølgelig også vigtigt at skele til medarbejderne. Det vil altid være forskelligt fra medarbejder til medarbejder, hvordan de reagerer på din ledelsesstil. Det er også en god ide at gøre sig nogle tanker om, hvilken leder arbejdspladsen også har brug for.
De fire ledelsestyper
Tips til at blive en bedre leder
At udfylde lederrollen kræver mange ting. Først og fremmest betyder det, at du står forrest og står på mål for virksomhedens krav til medarbejderne. Du har også har ansvaret for medarbejdernes tilfredshed og evne til at præstere.
Den gode leder spænder derfor bredt. Vedkommende kan rumme faglige og menneskelige problemstillinger samtidigt med at virksomheden styres mod succes.
Skal du som leder stå stærkt, så er der derfor en række områder, hvor du uanset ledelsesstil kan sætte ind og eje lederrollen.
Lederstillingen er svær for enhver, som tager den. Den gode leder balancerer den faglige del af jobbet med personaleansvar, og det kan være svært at vide, hvordan tiden og kræfterne skal disponeres.
Psykologerne hos Det Sunde Sind arbejder med en ærlig og ligefrem tilgang. Den hjælper med at skabe en selvforståelse- og udvikling mod at begå sig i de dynamikker en arbejdsplads består af.
Gode råd til bedre ledelse
Hvem kan nyde godt af lederudvikling
Det kan være svært at sætte ord på, hvad forskellen på en god leder og en dårlig leder egentlig består i. Og det kan være svært at være enige om, hvem der egentlig er en god leder. Langt de fleste mennesker responderer forskelligt til forskellige ledelsesstile og i forskellige arbejdssituationer.
Det stiller også kravet til en god leder om, at vedkommende er omstillingsparat i sin ledelsesstil. At de kan mærke medarbejdernes behov og samtidigt kan fremstå beslutsom selv under skiftende omstændigheder.
De bedste ledere er dem der går forrest som det gode eksempel. Medarbejdere, som føler sig trygge ved at tænke ud af boksen, starter med lederen. God ledelse kan betyde at medarbejderne giver en ekstra indsats og går glade hjem fra arbejde.
Hos Det Sunde Sind arbejder vi i høj grad med, at ledere kommer i kontakt med deres empatiske side og udvikler evnen til at fornemme hvornår, hvilken ledelsesstil er den rigtige.
Under trygge rammer og i et professionelt afsæt hjælper vi ledere til bedre at forstå dem selv. Uanset hvor de står i livet, så de kan være det bedste, de er.
Hvorfor lederudvikling hos Det Sunde Sind
Ledere bliver bedre ledere gennem selvudvikling. Du skal som leder være tydelig omkring dine ønsker fra dine medarbejdere, hvilke krav der skal stilles til dem, og hvordan du ønsker opgaver løst. Det kræver både et mod at trumfe igennem, men også en høj grad af indsigt i andre mennesker. En leder som er vag, men samtidigt prøver at presse på sine medarbejdere får kun skabt splid.
Hos Det Sunde Sind har vi god erfaring i at arbejde med ledere, og hjælpe dem til at finde og definere deres rolle og afklare deres styrker og svagheder. Og efter disse er fundet, så får du hjælp til, hvordan du kan bruge dine styrker og arbejde med dine udfordringer, så du fremstår som en tillidsvækkende og stærk leder for dine medarbejdere.
Lederudvikling ved autoriserede psykologer
Hos en autoriseret psykolog er du garanteret en uddannet psykolog med dokumenteret erfaring og empirisk funderet metoder i ryggen indenfor samtale og udvikling med udgangspunkt i både teoretiske og praktiske teknikker. En psykolog vil også med en længerevarende universitetsuddannelse have et bredere blik på de forskellige elementer inden for psykologien, og kan tilrettelægge et individuelt og specialiseret forløb til netop dit behov for udvikling. En psykolog er desuden omfattet af dansk lovgivning om tavshedspligt, hvilket er din garanti for tryghed.
Er du klar til at tage skridtet og blive en endnu bedre leder, så er lederudvikling hos Det Sunde Sind det rigtige for dig. Er du mere nysgerrig på, hvad det kan gøre for dig som menneske, så kontakt os og få en indledende snak om dine ønsker og behov.