Viser dine nære tegn på psykopati eller narcissistisk personlighedsforstyrrelse? Opfører din kæreste, chef eller en i din familie sig egoistisk, kontrollerende og uden sans for dine behov?
Psykopati og narcissisme går hånd i hånd – her kan du læse om nogle af de træk, som kendetegner mennesker med psykopati og narcissistisk personlighedsforstyrrelse. Vi dvæler ved hvordan det kan påvirke dig og ved hvordan du kan få hjælp hos os.
Autoriseret psykolog Iben Larissa Jørgensen har specialiseret sig i disse emner. Du er velkommen til at booke en tid, hvis du har brug for hjælp til at komme videre fra en relation med en psykopat eller narcissist.
Læs også vores øvrige artikler om emnet:
Hvad er sociopati, psykopati og narcissisme?
(For læsbarhedens skyld omtales narcissisten/psykopaten her som en mand – men samme træk kan ses hos kvinder.) Fællesnævneren for narcissisten og psykopaten er, at de begge mangler empati, udnytter og manipulerer og kan reagere med vrede og social kontrol, hvis de ikke får, hvad de vil have. De kan også være selvcentrerede og charmerende. En narcissist er afhængig af beundring, og det er lige præcis dét, du skal bruges til. Nemlig at puste hans grandiose forestilling om egen betydning op i et show, som han styrer. Du skal blot agere tilskuer og beundre alt, hvad han gør. Bliver hans behov ikke dækket, kan det have store konsekvenser for dig. En psykopat derimod er ligeglad med, hvad andre tænker om ham. Han kan godt leve med, at andre synes, han er et dårligt eller farligt menneske. Dette kan endda være en fordel, hvis det betyder, at han kan opnå magt og social kontrol over andre.
Hvordan er en psykopat eller narcissist?
Alle kan udvikle en relation til en narcissist eller en psykopat, da de ofte er rigtigt gode skuespillere og kan virke både empatiske og charmerende på overfladen. I den indledende fase af et forhold med en narcissist eller en psykopat oplever mange en større og mere intens lykkefølelse, end de før har oplevet. Psykopaten/narcissisten bombarderer sit udvalgte offer med komplimenter og positiv opmærksomhed, hvilket kaldes ‘Honeymoon-fasen’ på engelsk. Den nyfundne kærlighed virker spirende, og man er smaskforelsket i sin nye udkårne, som viser sig fra sin allerbedste side. Man bliver bombarderet med komplimenter, gaver, restaurantbesøg og lignende gerne med publikum til, så alle kan se, hvor fantastisk han er. På engelsk er dette fænomen kendt som ‘love-bombing’. Kærligheden virker exceptionel og intens, man føler sig som noget ganske særligt og får et selvværdsboost. Dette er den fase, som du senere i forholdet vil huske tilbage på og kæmpe for at komme tilbage til.
Når relationen er etableret
Denne idealisering af dig opretholdes dog kun tilpas lang tid, til at du er blevet afhængig af ham. På et tidspunkt vil du opleve, at han viser en helt ny side af sig selv.
Han begynder at devaluere dig. Han bliver måske vred over de mindste ting. Han fralægger sig ansvar for uenigheder og diskussioner og forsøger altid at lægge skylden over på dig. Dette kan føles uretfærdigt, men manipulationen er så overbevisende, at man ender med at føle sig skamfuld og forkert.
Narcissisten/psykopaten ved, at han er i kontrol over dig og dit humør og vil udnytte dette til at opnå beundring, opmærksomhed og kontrol.
Han vil begynde at svinge i sin adfærd. Nogle gange giver han dig en lille snert af den lykkefølelse, som han gav dig i begyndelsen af forholdet. Andre gange koger han over af vrede på grund af småting og får dig til at føle dig lille, ubetydelig og dum. Det efterlader dig med en følelse af forvirring – dog stadig med et håb om, at han inderst inde er god, og at i kan nå tilbage til det gode sted i forholdet.
Psykopatens og narcissistens manipulation
Manipulerende adfærd og vredesudbrud resulterer i, at du føler, du skal træde varsomt omkring ham.
Man ved aldrig, hvor man har ham og bliver derfor påpasselig og nervøs omkring ham. Hans behov bliver primære, mens man tilsidesætter sine egne for fx at undgå skænderier.
Han tager ikke ansvar for egen adfærd, men manipulerer dig til at tvivle på dig selv, og på hvordan virkeligheden egentlig ser ud. Når han er urimelig, men giver dig skylden, kan man ofte komme til at stille sig selv spørgsmålet, om det i virkeligheden var én selv, den var gal med. På engelsk er dette fænomen kendt som ‘gaslighting’, hvilket skaber forvirring og i nogle tilfælde en følelse af uvirkelighed, fordi man mister tilliden til ens egen oplevelse.
Skiftende adfærd og kognitiv dissonans
Når han udviser urimelig adfærd, vil han forsøge at undskylde den som undtagelser. Dette vil man som partner selvfølgelig helst tro på, og man går måske med til, at det må være en fejl og en overreaktion, som kan skyldes alle mulige problemer i hans liv.
Du står altså med to vidt forskellige billeder af manden, som du elsker. Billeder som kan være uforenelige og selvmodsigende – også kendt som kognitiv dissonans.
Disse to vidt forskellige personer forvirrer dig, men i håbet om at den gode side er ’det rigtige jeg’, begynder du måske at retfærdiggøre hans uretfærdige opførsel. Både overfor dig selv, men også når du fortæller om jeres konflikter til venner og familie.
Kontrol og isolation
Narcissister og psykopater er gode til at kontrollere dit samvær med dine nærmeste. Sådan kan de sikre sig, at du ikke får muligheden for at spejle dine oplevelser.
Måske begynder du selv at isolere dig, fordi du er bange for at blive set ned på, eller fordi du føler skam forbundet med at have indgået en relation til en person, som behandler dig dårligt og uværdigt.
Har du været tæt på psykopati og narcissisme og har brug for terapi?
Det kan være meget opslidende at være i et forhold med et menneske, der har uhensigtsmæssige træk eller personlighed. Særligt når det er på bekostning af dig og dit velvære.
Uanset hvor du er i dine overvejelser om relationen, og om den er god for dig, så står vi klar til at hjælpe. Har du været i sådan et forhold, og har brudt med det, står vi også klar til at hjælpe, da der kan være en del efterreaktioner. Skyld, skam, angst, selvhad, fortvivlelse, et dyk i selvværdet eller manglende evne til at mærke sig selv og sine behov, kan være nogle af de ting, man oplever. I svære tilfælde kan der forekomme symptomer på posttraumatisk stress (PTSD) i form af mareridt, anspændthed, at man mister tilliden til omverden generelt og konstant føler sig på vagt.
Mange oplever en god hjælp i at tale med vores psykologer i sådanne perioder. I terapien arbejder vi anerkendende og møder dig, der hvor du er. Det er dine behov, der er i fokus. Noget som kan have været overset længe. Vi har gode erfaringer med at hjælpe vores klienter med at genskabe kontakten til dem selv og deres værd og gå en lysere fremtid i møde.