Ender du i de samme konflikter? Føler du dig ofte afvist og finder ikke den nærhed, du ønsker? Eller har du det svært med at være tæt med andre mennesker og føler dig fanget, hvis det bliver for tæt? Dine tilknytningsmønstre har svaret på disse spørgsmål. Book en tid hos autoriseret psykolog Iben Larissa Jørgensen, som brænder for at hjælpe mennesker med denne problematik.
Hvad er et tilknytningsmønster?
Vi mennesker er tilbøjelige til at følge et bestemt mønster, når vi indgår i relation med andre. Dette kaldes for et tilknytningsmønster og indebærer følelser, adfærd og tanker, der er karakteristiske for netop dette mønster. Dit tilknytningsmønster er altså en slags briller, du ser og forstår andre og dig selv igennem.
Vores tilknytningsmønster kommer til udtryk i alle vores relationer – også i forhold til venner og på vores arbejdsplads – men bliver især tydeligt i vores nære relationer, f.eks. i forhold til vores forældre, børn eller kæreste/ægtefælle.
Et tilknytningsmønster kan ændres livet igennem, men har i høj grad rødder i, hvordan ens følelser blev mødt – eller ikke blev mødt – af ens forældre i barndommen.
Barndommens betydning
På baggrund af den måde forældre håndterer børns følelsesmæssige behov, udvikles helt automatisk og ubevidst generelle adfærds- og tankemønstre. Disse mønstre er afgørende for, hvordan vi indgår i relationer, og hvordan vi opfatter os selv og andre.
Oplever vi i barndommen ikke at kunne regne med vores forældre, når vi har brug for dem, har vi været nødsaget til at udvikle andre strategier for, hvordan vi opnår den beskyttelse, vi behøver. Vores tilknytningsmønster er derfor et udtryk for de strategier, vi som børn har udviklet for at opnå omsorg fra og beskyttelse hos vores forældre.
Hvorfor er mit tilknytningsmønster vigtigt?
Når du kender dit tilknytningsmønster, får du et indblik i, hvordan og hvorfor du føler, tænker og reagerer, som du gør. Kendskab til dit tilknytningsmønster giver dig desuden mulighed for at ændre de ubevidste reaktioner og mønstre, du er utilfreds med i dit liv.
Dit tilknytningsmønster har bl.a. betydning for:
- din selvfølelse. Fx hvor godt du kan mærke, hvordan du egentlig har det
- hvilke forventninger og hvor meget tillid, du har til andre mennesker
- hvordan du selv er i relationer – og hvordan du reagerer, når tingene bliver svære
- hvor god du er til at forstå både dine egne og andres handlinger med udgangspunkt i det indre liv – det vil sige følelser, behov og intentioner
- hvordan du balancerer mellem at være selvstændig og afhængig af andre – og hvordan du har det med den balance
De fire tilknytningsmønstre
Selvom du overvejende har et dominerende tilknytningsmønster, er det helt normalt, hvis du i større eller mindre grad kan genkende dele af dig selv i de andre.
Tryg tilknytning
Har du som udgangspunkt tillid til andre mennesker og deres hensigter? Har du en god fornemmelse for dine følelser og behov og kan udtrykke dem? Så har du måske et trygt tilknytningsmønster.
Kendetegnende for det trygge tilknytningsmønster er, at din relation til dine forældre i barndommen har været præget af nærvær, omsorg og opmærksomhed på dine følelsesmæssige behov. Du har fra en tidlig alder oplevet, at dine følelser og behov betyder noget og skal tages alvorligt.
Du har måske en tryg tilknytning, hvis du
Click here to add your own text
Undvigende/afvisende tilknytning
Har du det svært med intimitet og nærhed? Står du helst på egne ben? Trækker du dig, hvis det bliver for nært eller tingene bliver svære i dine relationer? Har du lave forventninger til andre mennesker? Så vækker et undvigende/afvisende tilknytningsmønster måske genklang i dig.
Kendetegnende for det undvigende/afvisende tilknytningsmønster er, at din relation til dine forældre i barndommen har været præget af følelsesmæssig distance og afvisning. Typisk har du ikke kunnet forvente, at dine følelser og behov blev set eller anerkendt af dine forældre, der har været følelsesmæssigt fraværende. Du lærte derfor i en tidlig alder, at du ikke nødvendigvis kunne have tillid til, at andre ville hjælpe dig. For at undgå afvisning har den bedste strategi for dig været at klare dig selv.
Du har måske en undvigende/afvisende tilknytning, hvis du
Ængstelig/ambivalent tilknytning
Er du bange for at blive forladt? Har du en tendens til at please andre, selvom det er på bekostning af dig selv? Oplever du, at du giver og giver, men aldrig får nok igen? Så kan du måske genkende dig selv i det ængstelige/ambivalente tilknytningsmønster.
Kendetegnende for det ængstelige/ambivalente tilknytningsmønster er, at din relation til dine forældre i barndommen har været præget af uforudsigelighed: Nogle gange er dine følelsesmæssige behov blevet set og imødegået, andre gange er de blevet ignoreret. Derfor har det været uigennemskueligt for dig, hvad du kunne forvente af dine forældre. De inkonsekvente reaktioner har medført en overoptagethed af, hvad der skulle til for at opnå dine forældres omsorg og opmærksomhed – på bekostning af at mærke dine egne følelser og behov.
Du har måske en ængstelig/ambivalent tilknytning, hvis du
Desorganiseret tilknytning
Er du altid skeptisk overfor andres bagvedliggende intentioner? Har du pludselige udbrud af voldsom vrede? Har du svært ved at læse andres signaler, og stoler ikke rigtig på andre? Så har du måske et desorganiseret tilknytningsmønster.
Kendetegnende for det desorganiserede tilknytningsmønster er, at du typisk er opvokset i en familie præget af misbrug, psykisk og/eller fysisk vold, overgreb, omsorgssvigt eller andre traumer. Din relation til dine forældre i barndommen har været utryg og utilregnelig: Dine forældres tvetydige “kom her og bliv væk”-signaler satte dig i en umulig situation, da dine forældre både har været årsagen til din angst og utryghed, men også stedet du søgte trøst.
Du har måske en desorganiseret tilknytning, hvis du
Kan en psykolog hjælpe mig med mit tilknytningsmønster?
Vores tilknytningsmønstre er tilbøjeligt til at vedligeholde sig selv, da de samme tanker, følelser og adfærd generelt vil fremprovokere samme reaktion. Det, der var hjælpsomme for dig i barndommen, er ikke nødvendigvis hensigtsmæssigt i forhold til at skabe gode og meningsfulde relationer i dit liv nu. Derfor kan det være en fordel at få hjælp af en psykolog til at blive bevidst om dit tilknytningsmønster og bryde med dine uhensigtsmæssige reaktioner.
Ønsker du at blive klogere på, hvordan netop dit tilknytningsmønster fungerer og spiller ind i dit liv, eller har du brug for hjælp og værktøjer til at ændre på måden, du indgår i relationer og tænker om dig selv og andre, er du meget velkommen til at kontakte Det Sunde Sind, hvor vores autoriserede og erfarne psykologer står klar til at hjælpe dig.