10 råd til at finde ud af forholdet og ind til dig selv igen
Efter et forhold med en narcissist, kan man føle sig som en tom skal, at man har mistet sig selv og tilliden til, at man kan stole på det, man tænker, føler og oplever. Man kan have svært ved at genkende sig selv og overhovedet mærke, hvem man er. Derfor kan det både være svært, uoverskueligt og skræmmende at sige farvel til en narcissistisk partner og vælge sig selv til. Genopdage og finde ind til sig selv igen.
Så hvordan kommer man videre efter et forhold til en narcissist?
Denne artikel er en håndsrækning, som kan hjælpe med de første spæde skridt til at komme videre.
Du er også velkommen til at booke en tid hos autoriseret psykolog Iben Larissa Jørgensen, som har specialiseret sig i denne problematik.
1. Ræk ud efter hjælp og tal om det
En vigtig del af helingsprocessen er at tale med andre om det, der er sket. Mennesker har generelt brug for at blive forstået og spejlet, og det gælder i endnu højere grad, når man er blevet nedbrudt af en narcissistisk partner.
At åbne op om, hvad man har været udsat for og at bede om hjælp er ikke kun godt for ens helingsproces, men er også en måde at genopbygge tilliden til andre mennesker. Samtidig kan andre hjælpe en med at afstemme, hvad der er sundt og normalt og holde ensomhed på afstand.
Ræk ud til venner og familie eller overvej at søge professionel hjælp ved en psykolog eller gennem deltagelse i en støttegruppe med andre, der har oplevet det samme.
2. Skriv ned for at forstå og anerkende, hvad du har oplevet
I begyndelsen vil man måske forsøge at undskylde narcissistens adfærd eller forsøge at overbevise sig selv om, at det ikke var så slemt.
Derfor kan det hjælpe at skrive episoder ned og danne overblik over, hvad der egentlig er sket, så man får et samlet billede af forholdet. Overblikket kan desuden hjælpe en med at holde fast i, at det, man har oplevet, er både usundt og grænseoverskridende.
At få sat ord på det, og se det sort på hvidt, kan være en vigtig del af bearbejdelsesprocessen til at forstå og acceptere, hvad man har været igennem.
3. Se på dig selv med milde øjne
Når man har været i et parforhold med en narcissist, falder man nemt i selvbebrejdelsesfælden, hvor man f.eks. bebrejder sig selv, at man endte i relationen eller ikke gik noget før.
Men alle kan møde en narcissist, og man er aldrig ansvarlig for andres dårlige adfærd. I den tætte relation til narcissisten nedbrydes ens selvtillid, selvværd og virkelighedsopfattelse – det er derfor iboende i relationen, at den er svær at bryde ud af, fordi man bliver usikker på sig selv og afhængig af ens partner.
Forsøg at bremse tankemylderet og udvis forståelse, overbærenhed og medfølelse med dig selv.
4. Genopdag dig selv
For at kunne blive i forholdet med en narcissist, er man oftest nødt til at give køb på sig selv i større eller mindre grad. Derfor er det vigtigt at finde ind til sig selv igen.
F.eks. kan man finde ud af, hvad man gerne vil bruge sin tid på og sammen med hvem. Hvilke mennesker og aktiviteter beriger ens liv med glæde og god energi?
En måde at genopdage sig selv kan være ved at få en hobby, der kan give en glæde eller ro. Eller at finde aktiviteter, der kan hjælpe med at tune sig ind på sig selv igen. Det Sunde Sind tilbyder forskellige musikterapeutiske begivenheder, som netop har til formål at skabe rum til at lytte til sig selv. Se de kommende begivenheder her.
5. Små, lavpraktiske skridt mod et bedre selvværd
Narcissister kontrollerer ved at manipulere og intimidere, så derfor vil ens selvværd typisk være blevet nedbrudt i forholdet. Det kan virke uoverskueligt at påbegynde arbejdet med sit lave selvværd.
Fokuser på at implementere små skridt med en stor effekt. F.eks. kan nogle lavpraktiske tiltag til øget egenomsorg og selvværd være, at…
- Få nok søvn
- Være sammen – eller genetablere forbindelsen – med mennesker, der gør en tryg og glad
- Spise sundt
- Prioritere ro og afslapning
- Være fysisk aktiv på måder, der gør en glad eller giver ro i krop og sjæl
- Gøre ting, man holder af
Vores krop og sind er forbundet, så derfor bidrager fokus på begge dele, at man føler sig stærkere og sundere på flere planer.
6. Giv plads til dine følelser
Perioden efter bruddet med en narcissistisk kæreste kan være lidt af en rutsjetur: Ofte vil man have modsatrettede følelser og gå fra at føle sig lettet og fri til at være vred, ulykkelig eller savne sin tidligere partner. Det er vigtigt at give plads til alle følelserne – også selvom man kan være forvirret over dem. Undertrykkes følelserne risikerer man, at sorgen tager ophold i én endnu længere.
Ved kærestesorg vil man ofte sørge over det, der aldrig bliver, fremfor det, der var. Selvom forholdet var usundt, kan man derfor godt sørge over, at man har mistet drømmen om alt det, man troede, forholdet skulle være og alt det, der viste sig ikke at være sandt.
Nogle vil først efter bruddet blive klar over, hvor slemt parforholdet var, og hvor meget det har tæret på en. Det kan være overvældende og uoverskueligt at indse, hvad man har været udsat for og samtidig samle sig selv op og komme sig over et brud. Derfor er det ikke unormalt at længes tilbage til forholdet og tiden før, man forstod, hvor slemt det stod til.
7. Tag et (k)ærligt kig ind i dig selv
Reflekter over, hvad du har lært ved relationen. Forsøg at lade være med at slå dig selv i hovedet med alle de dårlige ting. Brug det i stedet som en rettesnor for, hvad du fremover IKKE ønsker i et forhold.
Når det hele er lidt på afstand, kan det være gavnligt at undersøge situationer, hvor man ikke sagde fra eller ikke lyttede til sig selv, selvom det føltes forkert eller grænseoverskridende. Var der nogle røde flag, man overså, en indre stemme man overhørte eller valgte at ignorere?
Det er også givende at undersøge, hvad ens tidligere partner gav en. Hvad fik man ud af at indgå i forholdet i begyndelse, og var der noget, man var bange for at miste, som fastholdt en i relationen?
8. Forstå, hvad du har været oppe imod
Et andet vigtig skridt væk fra en narcissist og tættere på sig selv er at bevæbne sig med viden om narcissisters adfærd.
At få viden om den adfærd og de strategier mennesker med narcissistiske træk benytter, kan hjælpe med at få brikkerne til at falde på plads. Det kan bidrage til en større forståelse for og accept af, hvad man har været igennem, og hvad man gennemgår nu.
Samtidig er det værdifuld viden til at genkende narcissistens typiske træk og kunne undgå at havne i kløerne på en narcissist igen.
9. Vær tålmodig
Hvor lang tid det tager at komme sig over et forhold med en narcissist, er individuelt. Det kan være svært at bevare tålmodigheden, når man har taget springet ud af forholdet, men det skal nok blive bedre, selvom det til tider føles som et skridt frem og to tilbage. Helingen sker ikke fra den ene dag til den anden, men er en proces.
Det kan tage tid at komme overens med, hvad man har oplevet og at anerkende, at man har været i et usundt forhold – især hvis man er blevet udsat for gaslighting i en grad, så man tvivler på sin egen virkelighedsopfattelse og i stedet tror på narcissistens fremstilling af virkeligheden.
10. Øv dig i at sætte sunde grænser
Når man har levet sammen med en narcissistisk partner, vil ens grænser typisk være blevet ignoreret og overskredet. Man er blevet trænet i at fokusere på sin partner og lukke ned for sine egne ønsker, følelser og behov.
At sætte grænser handler om at prioritere sit eget velbefindende. For at kunne sætte sunde grænser skal man derfor lære at prioritere sig selv. Øv dig i at kommunikere dine grænser tydeligt, ikke at gå unødigt på kompromis med dig selv og på ikke at retfærdiggøre dig selv.
Hvad kan jeg ellers gøre for at blive hel igen?
Kæmper du med at kunne håndtere følgerne af forholdet til en narcissist? Har du brug for hjælp til at forstå, hvorfor du blev i relationen? Hvorfor du overhørte faresignalerne eller måske ikke så dem? Vil du gerne håndtere de skræmmer eller åbne sår, du har fået? Skal du have støtte til at modstå at kontakte din ekskæreste eller til ikke at genoptage forholdet? Er du skamfuld omkring det, du har oplevet og ønsker at blive bedre til at indvi andre i dine oplevelser?
Så er det vigtigt at opsøge professionel hjælp. En psykolog fra Det Sunde Sind kan hjælpe dig med støtte og vejledning på din vej tilbage til dig selv.
Er du pårørende til en, der er eller har været i forhold med en narcissist?
Og vil du gerne vide, hvordan du bedst støtter op om din pårørende? Hvis du gerne vil hjælpe din pårørende med at komme sig, er det især essentielt at…
Være der. Forsøg at støtte din pårørende uden at dømme eller bebrejde dem. Forsøg at skabe et trygt rum, hvor vedkommende kan genopbygge tillid til andre.
Lytte. Vær nænsom og empatisk. Tilbyd en skulder at græde ud ved. Det er vigtigt at anerkende din pårørendes følelser og oplevelser.