Hvordan ved man, hvor ens grænser går?
Det paradoksale ved grænser er, at vi ofte først lærer dem at kende, når de overskrides. Det gælder både, når andre overskrider vores grænser, men også når vi selv uforvarende overskrider egne eller andres grænser.
- At lære sine grænser at kende kan tage tid: Nogle grænser mærker man helt instinktivt, mens andre kan tage lang tid at mærke og endnu længere tid at udtrykke.
- Har du svært ved at mærke dine grænser, eller kender du dem bare ikke rigtig endnu? Så kan det være en fordel, at…
- Forsøge at vende fokus indad i stedet for udad. Har man svært ved at mærke og sætte grænser, har man ofte en tendens til at være mere i andre end sig selv
- Lægge mærke til i hvilke situationer, noget føles forkert og gør dig irriteret, vred, såret eller ubehageligt til mode
- Være opmærksom på din krop, og hvad den prøver at fortælle dig. Har du ondt i maven? Brænder det i brystet? Har du uro i kroppen? Følelserne bor i kroppen, men hvis man ikke er vant til at lytte til dens signaler, overhører man nemt dens budskaber
7 gode grunde til at sige fra
Hvorfor er det vigtigt at sætte grænser?
Det kan være svært at vide, hvor andres grænser helt præcist går. Derfor er det en omsorgsfuld håndsrækning, når man sætter grænser for andre: Ved at være tydelig undgår man, at andre uintentionelt overtræder ens grænser.
Hvorfor er det så svært at sige fra?
At have svært ved at mærke sine grænser eller at være dårlig til at markere dem, er ikke noget, mennesker som udgangspunkt er. Det er noget, man bliver.
Fra fødslen er spædbarnet eminent til at sætte grænser og bruger de fleste af sine vågne timer på at sige til og fra. Men i mødet med den sociale verden lærer man at tilpasse sig for at blive accepteret og passe ind. Det er i sig selv hverken forkert eller dårligt. Men desværre sker der for mange en overtilpasning, hvor ens grænser gentagende gange overtrædes, negligeres, ikke respekteres, latterliggøres og helt generelt tilsidesættes. Og dét er hverken godt eller sundt.
Hvordan sætter man grænser på en god måde?
Som voksen er man selv ansvarlig for at passe på sine grænser. Man kan tænke, at andre burde være respektfulde over for ens grænser, men i bund og grund kan man ikke bestemme over andre end sig selv.
For at bevare kontakten, skal grænser udtrykkes uden forbehold, kritik, forsøg på overbevisning eller søforklaringer. I nogle situationer er det godt med en kort, sand og tydelig forklaring – hvis man altså har en. Nogle grænser har man, uden man umiddelbart ved hvorfor. Man behøver dog hverken forklare eller retfærdiggøre sine grænser. Det, at det føles grænseoverskridende, er forklaring nok i sig selv.
Konsekvenser ved ikke at sætte grænser
Når ens grænser ikke respekteres, føler man sig ikke elsket. Er grænseoverskridelserne hyppige eller grove, påvirkes ens selvværd og evne til at agere konstruktivt.
Man risikerer at gøre ting, man egentlig ikke har lyst til, fordi man ikke får sagt fra. Ofte ender man i en offerrolle, hvor man føler sig magtesløs, handlingslammet og uden mulighed for at påvirke sit eget liv.
Er du dårlig til at sætte grænser? Så kan du måske genkende, at du:
Fem tommelfingerregler for god og sund grænsesætning
Sig fra hurtigst muligt. Det er nemmere at sige fra på en rolig og ordentlig måde, hvis man er lettere irriteret, end hvis man virkelig føler sig grænseovertrådt og forurettet. Hvis man ikke får handlet i situationen, er det også muligt at sige fra på bagkant.
Italesæt grænsen. Da personlige grænser netop er personlige, er det ikke sikkert, at andre er klar over det, når de overskrider din grænse, hvis du ikke selv fortæller, hvordan det påvirker dig.
Tal ud fra dig selv. Fokuser på, hvad din grænse er, og hvad du føler fremfor at have fokus på, hvad den anden gør forkert.
Sæt grænsen på en ordentlig måde. Man kan godt holde fast i sin egen grænse og samtidig anerkende den andens gode intentioner eller anerkende, at den anden ikke har haft dårlige intentioner.
Husk, at enighed ikke er målet. Man kan ikke være sikker på, at andre er enige i eller forstår ens grænser. Det er i og for sig også lige meget, så længe de respekterer dem.
Få hjælp til at kende og sætte dine grænser
Hvis man ikke har lært at sige fra eller at mærke sine grænser, kan det føles direkte grænseoverskridende at gøre det. Har du brug for hjælp til at udforske, hvor dine grænser går, at blive klogere på, hvorfor du har så svært ved at sætte dem, eller at finde en god måde at stå ved dig selv, er af vores psykologer klar til at hjælpe dig med din proces.
Typiske grunde til, at man har svært ved at sætte en grænse er, at man…
Den dårlige samvittighed er ofte grænsesætningens følgesvend – og en hyppig grund til, at man ikke lytter til sig selv og siger fra. Derfor handler grænsesætning ofte om at lære at håndtere den dårlige samvittighed, så man kan mærke efter, lytte til sig selv og fastholde sin grænse.