Tempoet i dagligdagen er accelereret og på blot én dag, bombarderes vi med flere sanseindtryk og mere information, end vores forfædre oplevede gennem en hel måned. Sindet distraheres og overstimuleres, og det kan være svært at finde tid til fordybelse og ro. Selvom roen er til stede i sindet, kan den være gemt væk bag sanseindtryk, følelser og tankemylder. Her kan lydmeditation være en håndsrækning til at genopdage den indre stilhed, dit sind og din krop indeholder.
Hvad er lydmeditation?
Lydmeditation er en måde at praktisere mindfulness, hvor opmærksomheden fokuseres på lyde. Lyden giver et holdepunkt – noget, at fokusere på under meditationen – så man lettere er i nuet uden distraktioner.
Lyden hjælper med at lukke af for den ydre verdens kaos og støj og giver mulighed for at finde ro og fordybelse i den indre verden. Lydmeditation bidrager til fysisk afslapning og et roligt, men opmærksomt sind, hvilket giver det bedste udgangspunkt for at finde ind til stilheden og turde være i den. Det giver plads til at slukke for tankerne, mærke efter og være i sin krop og sit sind.
Formålet med lydmeditationen er at finde den ro, der allerede er i dit sind, hvis du lytter, og at gøre roen til en del af din hverdag.
Men hvad er det for nogle lyde, der guider lydrejsen?
Redskaber til lydmeditation
Til at fremkalde lyde under meditationen kan en lang række instrumenter benyttes. I den enkelte lydmeditation kan der inddrages et eller flere af følgende instrumenter:
- Egen eller terapeutens stemme/sang
- Mantraer og chanting
- Syngeskåle, krystalskåle og klangskåle
- Gong
I nogle tilfælde vil der være fokus på chakraer. Et chakra er et energicenter, der fordeler energien i nervesystemet. Man har syv chakraer i kroppen, der på forskellig vis påvirker ens psykiske og fysiske velbefindende alt efter, om der er balance eller ubalance i det pågældende chakra. Hvert chakra påvirkes af forskellige toner, hvorfor lyd kan hjælpe med at skabe balance i de berørte chakraer.
Hvorfor vælge lydmeditation fremfor andre typer meditation?
Først og fremmest er der forskel på, hvor opmærksomheden forankres under meditationen. Ved traditionel meditation kommer fokus ofte indefra – gennem en kontrolleret vejrtrækning, visualiseringer eller gentagelse af et mantra i tankerne. Ved lydmeditation er der noget ydre at fokusere på: Lyden og lydens vibrationer. Det naturlige, ydre fokus gør, at man hurtigere og nemmere forankrer sin opmærksomhed i nuet.
3 grunde til at bruge lyd i meditation
Lyden resonerer med hjernebølger
Derudover er lydmeditation virksomt, fordi lydene påvirker vores hjernebølger. Hjernebølger spiller en vigtig rolle i vores mentale tilstand og adfærd, da de bl.a. påvirker vores evne til at fokusere, lære, sove og håndtere stress.
Hvilken type hjernebølger vi har på et givent tidspunkt afhænger af, hvad vi foretager os, og hvor koncentrerede og opmærksomme vi er.
Lydmeditationen er effektfuld, fordi hjernebølgerne synkroniseres med de mønstre af lydbølger, lyden skaber. Inddragelsen af lyd i meditation bidrager derfor til at fordybelsen og afslapningen bliver endnu dybere.
Lyd påvirker hjernens signalstoffer
At lyd inddrages i meditationen, påvirker desuden hjernens kemi, da lyden bidrager til en øget produktion af dopamin og acetylkolin. Begge er neurotransmitter – hjernens signalstoffer.
Dopamin spiller en afgørende rolle ift. motivation, humør og belønning
Acetylkolin er afgørende for opmærksomhed og hukommelse
Det er derfor ikke så underligt, at lydmeditation hjælper på ens fokus, får en i berøring med ellers glemte minder og følelser samt giver en overordnet følelse af velvære.
Hvordan føles en lydrejse?
Ligesom forskellige mennesker kan blive påvirket forskelligt af det samme stykke musik, er der også individuelle variationer i, hvordan man påvirkes af forskellige lyde: Hvor nogle vil opleve kropslige fornemmelser, vil andre se farver eller indre billeder, mens andre igen vil opleve at sindsstemningen skifter – eller noget helt fjerde.
Oplevelsen af lydrejsen afhænger også af, hvad man er omgivet af, energien i rummet samt ens fysiske, følelsesmæssige og mentale tilstand på tidspunkt for lydmeditationen. Derfor vil hver enkelt oplevelse af en lydmeditation være forskellig – også for den samme person.
7 fordele ved lydmeditation
Selvom det konkrete udbytte af lydmeditationen varierer, vil det typisk være hjælpsomt på en række områder. Lydmeditation…
- er et nærværende og mindfuldt redskab, der skaber ro, afslapning og afspænding i krop og sind
- fastholder opmærksomheden og skærper sanserne, hvilket giver bedre koncentration og større fokus generelt i hverdagen
- bidrager til forbedret søvnkvalitet – også for mennesker med søvnproblemer
- er smertedæmpende og kan bruges som en del af smertebehandling og smertehåndtering
- kan give en følelse af, at tidligere blokeringer er væk, ligesom man kan føle sig bedre i stand til at håndtere hverdagens udfordringer og bekymringer
- hæmmer frigivelsen af kortisol – kroppens stresshormon. Det giver krop og sind mulighed for ro, hvile og restitution og virker stressreducerende
- bidrager til en øget bevidsthed om, i hvor høj grad den indre virkelighed er forbundet til og påvirker den ydre virkelighed – og kan herigennem hjælpe en med at komme tættere på, hvem man i virkeligheden er
Er det noget for mig at deltage i en lydmeditation?
Har du svært ved at slukke for dine tanker, kan du ikke slappe ordentligt af eller vil du gerne finde en nemmere måde at meditere på, kan du med fordel prøve at deltage i en lydmeditation.
Hvad enten man er erfaren udi meditationens kunst eller ønsker at stifte bekendtskab med meditation for første gang, kan man få glæde af at deltage i en lydmeditation ved Det Sunde Sind.
Lydmeditation er for alle, og det eneste, der kræves af dig, er, at du møder op og er med. Vil du gerne vide mere om, hvornår det igen er muligt at deltage i en lydmeditation? Så tøv ikke med at kontakte vores psykolog Iben, der ved hjælp af lyden faciliterer en blid, men alligevel kraftfuld lydrejse.