Parterapi
Hos Det Sunde Sind anbefaler vi at booke tid hos vores dygtige parterapeut og psykolog Anders Bang Jeppesen. Anders brænder for parterapi og har specialiseret sig i emotionsfokuseret parterapi (EFT), som blandt andet fokuserer på at give parret indblik i hinandens følelsesliv. Det handler om at skabe forståelse gennem sårbarhed for derigennem at vække kærligheden og knytte parret stærkere sammen. Gennem terapien belyses og forløses dynamikker og mønstre, som hindrer parret i at nå hinanden.
En af de mest sejlivede Hollywoodløgne er, at kærligheden kommer let og varer evigt. Det er desværre ikke rigtigt, for kærlighed i parforholdet kræver arbejde fra begge parter. Og det er uundgåeligt, at der vil opstå kriser i parforholdet gennem et langt liv sammen.
Men ligesom der er mange årsager til at vi forelsker os, så kan der være lige så mange grunde til, at vi i parforholdet kan opleve udfordringer. Nogle gange er det begivenheder uden for parforholdet, som skaber splid. Det kan være en eller begge parter, som har et for stort fokus på karrieren på bekostning af opmærksomhed på partneren. Eller spørgsmål om økonomi, kontrol, og misundelse, der bliver dominerende i forholdet. Det kan også være, at forelskelsen, der engang startede forholdet, er falmet. Den er blevet erstattet af en hverdag, hvor rengøring, madlavning, børn, og alle de andre praktiske gøremål er blevet det eneste forholdet handler om.
Uanset om det er store kriser eller små udfordringer, så kan parterapi altid være et friskt pust i forholdet. Terapien giver mulighed for at sætte ord på de problemer, som gnaver i forholdet.
Hvad er parterapi?
Parterapi tager sit afsæt i en samtale med det formål at bringe parforholdet i balance, primært ved at bringe parterne i balance med dem selv.
Parterapien er derfor også et forum, hvor samtalen er redskabet. Første skridt vil være at sætte samtalen i centrum og blive enige om et fælles, åbent og respektfuldt sprog. Derfor er det også nødvendigt, at I begge i forløbet deltager i parterapien.
Dermed ikke sagt, at I begge behøver være enige om nødvendigheden af terapi. Den ene part kan sagtens have forbehold og tvivl om hvordan terapi overhovedet kan hjælpe eller om det overhovedet giver mening. Som oftest ligger modviljen i en angst for, at forløbet er håbløst eller det ender i et skyldsspørgsmål. Sådan fungerer parterapi ikke. En modvillig part vil hurtigt opleve, at der er meget godt at hente ud af en samtale, som styres af en professionel psykolog som tredjepart.
Hvilke udfordringer opleves i parforholdet?
En psykolog kan hjælpe med nogle af de mest almindelige problemer, via parterapi, såsom:
- Mangelfuld kommunikation. Parterne er ikke længere i stand til at snakke om følelser og behov, af frygt for at skabe en konflikt. Vi har i parforhold en tendens til at forstå hinanden uden for mange ord. Ofte betyder det også, at der gættes på hvad partneren tænker/føler. Det er kimen til misforståelser og en følelse af ikke at blive set og hørt.
- Uafsluttede konflikter: Hvis det er svært at tale åbent om, hvad man ønsker, så er det også svært at formulere en løsning på konflikterne. Måske er du bange for at sætte forholdet på spidsen ved at stå på dit,. Eller måske er du nået så langt i konflikten, at du har givet op og føler at det alligevel er lige meget.
- Manglende intimitet: En udfordring i parforholdet kan være manglende intimitet eller en fraværende lyst til sex. Det kan der være mange årsager til, men usikkerhed eller en følelse af ikke at blive set og hørt er medvirkende faktorer.
- Utroskab: Et af de sværeste tillidssvigt i forhold er utroskab. En psykolog kan være vigtig som en neutral part, der kan være med til at nå ind til årsagen til svigtet og hjælpe parforholdet videre, sammen, eller hver for sig.
Kan parterapi hos en psykolog hjælpe vores forhold?
Langt de fleste parforhold vil aldrig tage skade af parterapi. Forventningsafstemning og kommunikation er nøgleord for at vi føler os trygge og tilfredse. Når vi indgår i parforhold indgår vi også i en aftale med partneren om at være en tryg base for den anden. Det kræver, at vi forstår hinanden og hvad det vil sige at tage ansvar for egne og hinandens følelser og behov.
Men det er utroligt svært at afkode hinanden og til tider kan det være ligeså svært at mærke ens egne følelser og behov. Derfor er det aldrig forkert at søge hjælp eller bare støtte og vejledning til, hvordan man tager hul på de udfordringer der kan opstå i et parforhold.
Er det for sent at søge hjælp til parforholdet?
Om forholdet allerede står i åben konflikt, er nedfrosset i en koldkrig eller der blot er tale om små gnidninger i hverdagen. Uanset hvad, så kan en psykolog gennem parterapi hjælpe jer til at finde frem til de underliggende årsager til konflikten og bearbejde dem. At lade stå til og håbe problemerne går væk er det farligste I kan gøre for jeres parforhold.
Faren ved at ignorere de ulmende konflikter er ikke at forholdet glider fra hinanden. Men at det sker ukontrolleret og med medfølgende sorg. Når vi finder sammen i kærlighedsforhold, er det for de fleste med håbet om, at det varer ved, og vi investerer derfor en masse af os selv i hinanden. Hvis det arbejde som vi lægger føles spildt, kan det let komme til at føles som et personligt nederlag. Eller det kan udvikle sig til fjendskab mod partneren, der udpeges som den skyldige. Begge veje indeholder en stor mængde fortrydelse og smerte, som gennem parterapi kan undgås. Eller i hvert fald forklares så begge parter kommer videre med størst mulig afklaring.
Selvom det måske er det mest oplagte, og i udgangspunktet det ønskede resultat, så handler parterapi altså ikke altid om at blive sammen. Det handler også om at finde fred med afslutningen på et forhold.
Hvordan kan vi selv pleje vores parforhold?
Måske er I allerede i et parterapiforløb, eller I overvejer om det er det rigtige for jer. Eller I er kommet stærkere igennem på den anden side. Uanset hvad så er der stadig masser af arbejde, som I selv kan gøre, for at styrke og pleje parforholdet.
Nogle af de punkter, som par bør sætte fokus på i hverdagen, er:
- Støt hinanden og vær opmærksomme på det i gør for hinanden. Langt hen ad vejen så lever vi mennesker af anerkendelse. Og det gælder dobbelt fra vores partner, som er den person vi gerne skulle kunne stole på og dele livet med. Så ros hinanden i hverdagen for de små ting som at tage opvasken eller have forberedt aftensmaden.
- Rør ved hinanden. Og det gælder selvfølgelig også i sex, men ligeså meget i dagligdagen. Små kærtegn og fysiske udtryk for nærhed frigiver hormonet oxytocin, der også kaldes kærlighedshormonet. Dette hormon har mange positive effekter og det styrker tilliden mellem mennesker.
- Lyt til din partners oplevelser og følelser uden afbrydelser. Et grundlæggende problem i parforhold er, at man ikke føler sig set og hørt af sin partner. Måske fordi man glemmer at spørge ind til hinanden, eller fordi man for hurtigt prøver at dreje samtalen ind på at handle om en selv. Giv hinanden plads.
Hvordan fungerer parterapi hos psykologerne Det Sunde Sind?
Hos Det Sunde Sind starter parterapi ofte med 1-2 individuelle samtaler for parterne. Inden vi er klar til at snakke om vores følelser og behov i parforholdet, skal vi afklare hvad de egentligt består i.
Når vi sidder sammen kan vi føle os begrænset af vores partner i at tale frit. Enten på grund af manglende tillid og tryghed, eller fordi vi tager for store hensyn og har svært ved at give os selv plads i forholdet. Der kan individuelle samtaler være med til at give os pladsen til at afsøge os selv og vores følelser. Bagefter går videre sammen.
En del af de individuelle samtaler har også det formål at skabe et fundament og give nogle teknikker til at arbejde med vores egne mønstre i parforholdet. Når vi ved hvordan vi selv agerer, kan vi meget lettere snakke om, hvordan det det kan samordnes med vores partner.
Efter de individuelle samtaler mødes vi alle og tager fat på, hvordan vi kan bringe forholdet videre. Med udgangspunkt i elementer fra den empiriske funderede terapiform, skaber vi en fælles forståelse og et trygt rum . Her kan vi italesætte vores behov og følelser, med fokus på at gøre parforholdet til en tryg base. Dette opnås ved at opbygge tæthed og samhørighed, samtidig med at den enkelte styrker sig selv
Hvorfor er en autoriseret psykolog i København det rigtige valg til jeres parterapi?
Ønsker du og din partner at søge støtte gennem parterapi, så er næste skridt at finde den rigtige behandler til at hjælpe jer gennem jeres udfordringer.
Men når det kommer til parterapi, kan det være svært at danne sig et overblik over hvem eller hvilken type behandler, som er den rigtige for jer. Både psykologer, psykoterapeuter og sexologer udbyder parterapi og har hver deres baggrund for det.
Psykolog er en beskyttet titel som garanterer 5 års universitetsstudie og hos Det Sunde Sind har alle vores psykologer dokumenteret erfaring i behandling og samtale. Vi tager udgangspunkt i både teoretiske og praktiske metoder. Psykologen vil have et bredere blik på elementerne inden for psykologien, og kan tilrettelægge et forløb til netop jeres behov. En psykolog er desuden omfattet af dansk lovgivning om tavshedspligt, hvilket er din garanti for tryghed.
Føler I, at parterapi kunne være det rigtige for jer, så kontakt os og få en indledende snak om jeres ønsker og behov.