Sorg
Har du eller dine nærmeste oplevet tab af værdifulde personer eller relationer, og føler du dig overvældet af sorg oven på tabet? Eller er mindet om nogen eller noget, som du har mistet, kommet tilbage i din bevidsthed efter mange år? Sorg involverer normalt en lang række af følelser og adfærdsmønstre, som kan være svære at håndtere selv. Med professionel behandling hos en psykolog kan du få hjælp til at håndtere sorgen og de forandringer du oplever.
Vores psykolog Iben Larissa Jørgensen har især interesse for og erfaring på området, men alle vores psykologer kan hjælpe med denne problematik.
Hvad er sorg?
Når man mister en betydningsfuld person eller nær relation, er efterfølgende sorg en meget naturlig proces. Sorg er en subjektive følelse eller proces, som opstår efter et tab af værdifulde mennesker eller relationer i éns liv. En sorgreaktion medfører ofte et følelsesmæssigt tomrum samt psykiske og fysiske symptomer, der opleves som altoverskyggende hos den sorgramte.
Sorg kan være mange forskellige ting. Familiemedlemmer, venner eller kæledyr, som er gået bort. Uopnåelige eller ændrede fremtidsdrømme, der ikke blev mulige. At have mistet eller givet op på værdifuld kærlighed eller partnere i éns liv. Når man mister nogen, går kroppen og psyken i gang med at forandre sig og tilpasse sig til det, at man har mistet nogen eller noget, man holder af eller elsker.
Det er oftest de første 3-4 måneder, som er de sværeste at komme igennem, hvor følelser af bl.a. tristhed, savn, håbløshed og vrede kan opleves som dominerende. Nogle prøver at udgå de negative og triste følelser ved at holde sig beskæftiget med diverse aktiviteter og projekter. Andre føler en så voldsom tristhed og et så stort tomrum, at det kan være svært at tage vare på sig selv.
Alle tackler sorg på deres egen både. Det er vigtigt at huske, at sorgen er en individuel proces og en følelse, som kan lindres og aftage med tiden.
Sorgprocessens to spor
Når man sørger, kan man opleve en vekslen i éns energiniveau og humør. Det ene øjeblik vil man måske opleve en optimisme og håbefuldhed for fremtiden. Det andet vil man opleve en melankoli, tristhed eller frustration, hvor man mindes fortiden og det, som har bragt smerte. Denne vekslen kan ske fra dag til dag eller fra minut til minut, gør det svært at få overblik og føle sig i kontrol. Både for den sørgende og for eventuelle pårørende.
Man kan derfor beskrive en sorgproces som to spor, der følges ad. Det ene spor rummer alt det, som relaterer sig til tabet og savnet, hvor man kan mærke sorgen dybt og de følelsesmæssige følgevirkninger af denne. Det andet spor rummer det restaurerende i sorgprocessen. Dette spor giver plads til genopbygning af den sorgramtes verden og liv, og følelsen af sorg opleves i baggrunden eller glemmes helt.
Denne model giver indblik i, hvorfor man nogle gange oplever en fuldstændig opslugthed af sorgfulde og triste følelser og reaktioner, mens man andre gange oplever helt at glemme, at man overhovedet har mistet og derfor kan leve normalt. Denne frem-og-tilbage-proces imellem de to spor er en naturlig del af bearbejdningen af sorg.
Tegn og symptomer på sorg
Det er normalt at opleve en følelsesmæssig reaktion oven på et tab. Sorgen kan dog også manifestere sig fysisk i kroppen hos den sorgramte.
Sorg varierer fra person til person afhængigt af, om man har oplevet sorg før. Reaktionen kan også være afhængig af det sted i livet, som man befinder sig. Der er dog nogle grundlæggende følelser og symptomer, som går igen hos mange. De mentale og følelsesmæssige reaktioner på sorg kan bl.a. indebære:
- Tristhed, ensomhed og hjælpeløshed
- Vrede, skyldfølelse og angst
- Chok
- Længsel og savn
- Frigørelse
- Følelsesløshed og håbløshed
- Bekymringer om fremtiden
Sorg kan også manifestere sig i kroppen og give fysiske symptomer. Den sorgramte er dog ikke altid klar over, at fysiske symptomer kan stamme herfra. Nogle af de mest almindelige fysiske reaktioner på sorg er:
- Anspændthed
- Hulhed i maven
- Trykken for brystet og åndenød
- Overfølsomhed overfor støj og andre sanseindtryk
- Svaghed i musklerne og manglende energi
- Tørhed i munden
- Nedsat immunforsvar og øget tendens til sygdom og diffuse smerter
Sorg er typisk præget af en uvirkelighedsfølelse. Det, som er sket, føles så uvirkeligt og urealistisk, at det er svært at forstå. Der kan opstå forvirring samt en følelse af, at det tabte stadig eksisterer. Det er desuden normalt at opleve ændringer i ens søvnmønster, appetit og hukommelse, ligesom ens sociale vaner kan ændres. Særligt vaner der forbindes med situationer og i sammenhænge, som kan minde den sorgramte om tabet.
Forsinket sorgreaktion
Nogle kan opleve følelsesmæssigt at lukke af for sorgen som en forsvarsmekanisme, hvis de sorgfulde følelser er for svære at håndtere selv. Hvis sorgen holdes fra døren ved f.eks. mental blokering eller benægtelse, overarbejde, overdreven træning eller andre aktiviteter, kan der opstå en forsinket sorgreaktion.
Når den sorgramte lukker af for de følelser, som et tab medfører, kan det have langvarige og alvorlige konsekvenser. Det kan dreje sig om fysiske symptomer som mavesmerter, hovedpine eller søvnproblemer samt øget risiko for udvikling af sygdomme som hjertekarsygdomme og astma. Typisk vil man også øge risikoen for udvikling af psykiske lidelser, herunder angst og depression.
Man kan løbende opleve, at små ting eller begivenheder i hverdagen, som minder en om tabet, vil dukke op og fylde mere og mere mentalt. Det kan komme til et punkt, hvor disse små ”triggere” eller udløsere af sorg vil virke altoverskyggende og ødelæggende for ens velbefindende. I tilfælde som disse kan hjælp til bearbejdning af sorg hos en psykolog være en god idé for at få mere overskud samt større evne til at håndtere disse ”triggere”.
Når sorgen bliver en del af eget selvbillede
Nogle mennesker oplever, at sorgen bliver til en mere kronisk del af deres hverdag, identitet eller selvbillede. Det er måske svært at forestille sig sin egen person uden følelsen af sorg eller fortvivlelse være til stede. Hvis sorgen holdes ved lige, kan den sorgramte risikere at isolere sig selv i mindet om den afdøde med en manglende lyst til at udvikle sig eller søge nye relationer.
Det kan være svært at ændre på, hvis man oplever at være låst fast i gamle minder om personer eller relationer, som er mistet eller gået tabt. Ved behandling af sorg hos en psykolog kan den sorgramte få hjælp til at komme videre i sin udvikling, også mange år efter et tab, hvis man oplever at sidde fast i fortiden.
Kompliceret sorg (kompleks sorgreaktion) – når sorgen ikke forsvinder
Hos ca. 8% af mennesker, som har oplevet sorg i forbindelse med et tab, aftager sorgen ikke som normalt. Ved kompliceret sorg, også kaldet en kompleks sorgreaktion, bliver sorgen nemlig mere kronisk og aftager ikke efter 6-12 måneder. Her er der tale om et mere vedvarende savn af den eller det, som er mistet.
Sorgen vil have en stor påvirkning af éns liv, og symptomerne på sorg vil være stærkere og mere vedvarende. Det er svært for den sorgramte at acceptere dødsfaldet samtidig med, at følelser som skyld, skam, vrede, tristhed og hjælpeløshed vil dominere ens mentale liv. Der vil ofte opstå en udtalt længsel efter den eller det, som er mistet samt påtrængende tanker relateret til tabet.
Mange vil opleve ikke at kunne give slip på afdøde, idet det vil føles som om, man giver slip på en del af sig selv. Derudover vil det måske være sværere at finde sin rolle i livet samt opleve glæde i samme grad som før tabet. Disse er normale reaktioner på sorg for de fleste. Ved en kompleks sorgreaktion vil disse symptomer dog stadig opleves i høj grad efter en længere periode på 6 måneder eller derover efter et tab.
Hvis en sorgreaktion forårsager alvorlige hæmninger for den enkeltes livsudfoldelse og går ud over arbejde, uddannelse eller sociale relationer, kan hjælp hos en psykolog være en god måde at få sin hverdag tilbage på sporet. Efter lang tid kan det være en overvindelse at åbne op om et tab, men dette kan være nødvendigt i bearbejdningen af sin sorg.
Følgevirkninger af sorg
For nogle kan sorg udvikle sig til en depression. En depression er det, man kalder for en affektiv lidelse, da en depression påvirker den enkeltes humør og sindsstemning. Nogle oplever en overvejende følelse af tristhed og nedtrykthed, og at man måske har mistet glæden ved livet. Andre oplever en form for følelsesmæssig lammelse eller tomhed, hvor der vil være en manglende lyst til og interesse for ting, man normalt brænder for.
Depression opstår ofte som følge af en belastende livssituation eller -ændring, og kan opdeles i mild til moderat og svær depression. Behandlingen af en depression afhænger af mængden af symptomer, som opleves samt hvor lang tid, depressionen har varet. Læs mere om behandling af depression. Ensomhed kan også være en naturlig følgevirkning af sorg, når man mister nære relationer. Isolation og ensomhed kan opstå på baggrund af de psykiske og fysiske symptomer på sorg, som mange oplever.
Hvad kan du selv gøre, hvis sorgen varer ved?
Sorg er en individuel proces, og alle håndterer sorg forskelligt. Følgende er gode råd til, hvordan du selv kan lære din sorg bedre at kende og blive bedre til at håndtere sorg og tab.
Fokus på at få hverdagen til at fungere
Når sorgen føles sværest, kan dagligdags rutiner og gøremål være meget udfordrende og krævende. Det kan derfor være en god idé ikke at stille for mange krav til sig selv i denne tid. Fokusér på det som er vigtigst, f.eks. at spise, at få sovet eller at motionere og bevæge sig. Det kan også være en hjælp ikke at se for langt frem, men bare at tage en udfordring eller dag ad gangen, så hverdagen ikke bliver for uoverskuelig.
Hvis du ikke føler, at du kan komme igennem dine daglige rutiner og gøremål, er det en god ide at bede om hjælp og støtte fra familie og venner eller søge hjælp hos en psykolog til håndteringen af din sorg.
Omsorg for dig selv
Det kan efter noget tid være vigtigt for éns velbefindende at prøve at opsøge aktiviteter med sig selv eller andre, som lindrer den smerte, som opleves i forbindelse med sorg. Alt, hvad du oplever, der kan øge dit mentale velvære, bare en lille smule, kan være med til at genoprette balance og trivsel efter et tab. Dette kan f.eks. være at gå en tur i skoven med sin hund, at lave god mad med venner eller familie, at bevæge sig eller at dyrke yoga og meditere.
Støtte fra din omgangskreds
Det kan for mange lindre sorgen ved at tale med andre og give plads til de følelser, som man oplever. Hvis man er flere, der har mistet, befinder man sig måske ikke altid i det samme ”spor” følelsesmæssigt. Dette vil være en helt naturlig udvikling. Gør derfor plads til forskelle i hinandens stemning og sindstilstand, og gør hinanden opmærksomme på dette, hvis det er noget, som skaber problemer eller frustration.
Måske har du behov for at tale om tabet. Måske er der mere behov for et frirum, hvor der er plads til at tale om alle mulige andre ting. Eller også er der bare brug for en, som lytter uden at komme med gode råd. Kommuniker derfor med dine nærmeste om, hvad du har brug for. Ved at tale om dette, kan det både give en ro til dig, som har oplevet sorg, og til dine nærmeste, som ved, hvordan de hjælper dig bedst. Din arbejdsplads kan også have godt af at vide, at du går igennem en periode med sorg efter et tab. Ved at kommunikere åbent om din situation bliver det nemmere for kolleger at tage hensyn til dig samt at forstå dine reaktioner og behov.
Hvornår er det en god idé at søge behandling af sorg hos en psykolog?
Det kan være nødvendigt at søge professionel rådgivning hos en psykolog, hvis sorgen bliver en hæmning i hverdagen, og hvis det bliver svært at indgå i sociale sammenhænge og håndtere sine sædvanlige aktiviteter, rutiner og gøremål. Hvis din sorgreaktion har varet ved i en længere periode, kan en psykolog også hjælpe dig videre og til på sigt at opnå større livskvalitet samt større mentalt overskud.
Derudover kan det være en god idé at søge professionel hjælp hos en psykolog, hvis man har vedvarende søvnproblemer eller hvis man oplever symptomer på angst og depression. Derudover kan terapi være en hjælp, hvis sorgen bliver for dominerende i éns mentale liv. Hvis man f.eks. ikke kan løsrive sig og tænke på andet end den eller det, som man har mistet.
Behandling af sorg hos Det Sunde Sinds psykologer i København
Det er en stor forandring at miste betydningsfulde mennesker eller relationer, og ofte må man se fremad til et andet liv end det, man havde forestillet sig. Psykologerne hos Det Sunde Sind kan hjælpe med støtte og terapi, hvis du kæmper med at tackle din sorg.
Hos Det Sunde Sinds psykologer er du garanteret empirisk funderede behandlingsmetoder og -teknikker, som tilpasses dine behov og det sted, som du befinder dig i din sorgproces. Sammen skabes et rum, hvor der er plads til de følelser og reaktioner, som et tab kan medføre. I Danmark er alle psykologer omfattet af tavshedspligt, hvilket øger tryghed i samtalen og bidrager til din tillid til psykologen.
Det kan opleves som altoverskyggende i tilværelsen, hvis man har mistet nogen eller noget. Gennem behandling og terapi kan du gradvist lindre sorgen og eventuelle følgevirkninger heraf. Derudover opnår du brugbar viden i forbindelse med håndtering af sorg, så du kan styrke din mentale trivsel fremadrettet.
Yderligere information
Du kan læse mere om sorg på Dansk Psykologforenings hjemmeside Alt Om Psykologi: