Vrede og frustration
De fleste kan huske episoder, hvor en sydende vrede virkelig tog fat. Hvor det føltes næsten umuligt at gå imod strømmen og stoppe reaktionen. Måske ledte det til et udbrud af ukontrolleret raseri. Eller måske fik man vreden under kontrol og endte med slet ikke at udtrykke, hvordan man havde det. Uanset årsagen til disse reaktionsmønstre er vrede en grundlæggende følelse, som ingen kommer udenom. Terapi og vredeshåndtering hos Det Sunde Sinds psykologer i København kan give dig hjælp og teknikker. Således kan duudvikle et sundt og konstruktivt forhold til følelsen af vrede.
Vores autoriserede psykolog Iben Larissa Jørgensen har særlig interesse for og erfaring på området.
Vrede – en grundlæggende følelse med evolutionære rødder
Det er meget naturligt at føle sig vred fra tid til anden. Faktisk er vrede en af de helt grundlæggende emotioner, som menes at være evolutionært grundlæggende for alle mennesker. Som en del af menneskets forsvarssystem og den såkaldte kamp-eller-flugt-mekanisme kan vrede gøre mennesker er klar til kamp.
Følelser har ofte en kropslig komponent. Det kan være sommerfuglene i maven, når man bliver nervøs; den sydende energi, man føler helt ud i tå- og fingerspidserne, hvis man bliver rigtig glad. Eller den klump i halsen man kan få, hvis man har oplevet noget rigtig trist. Udover at gøre kroppen klar på at reagere, kan man også opleve fysisk ubehag, hvis vreden undertrykkes. Her kan man f.eks. opleve:
- Hovedpine
- Kvalme
- Trykken for brystet
- Anspændthed og irritabilitet
Undertrykt vrede
Disse er potentielle reaktioner på, at vreden holdes tilbage. Hvis man over længere tid har fået til vane at undertrykke sin vrede, kan det skyldes, at man ikke giver sig selv lov til at udtrykke sin vrede. Måske føles det skamfuldt, pinligt eller forkert at hidse sig op, mens det samtidig er svært at få kommunikeret sine følelser på anden vis. At undertrykke følelser over længere tid kan føre til mental mistrivsel og udmunde sig i pludselige udbrud, som kan være sværere at kontrollere.
Vrede er dog meget individuel og kan variere fra en mindre frustration til et voldsomt vredesudbrud. Nogle reagerer meget højlydt og måske endda aggressivt eller voldeligt og kan ikke lade være med f.eks. at slå hårdt til væggen eller råbe. Hos andre bliver vrede hurtigt til gråd og fortvivlelse eller udtrykkes mere underspillet via f.eks. sarkasme, ironi eller blot tavshed. Dette kan dog også være til stort ubehag for både ens nærmeste og én selv.
Når vreden tager overhånd
Vrede kan være et vigtigt følelsesmæssigt signal om, at der er noget galt, som vi skal reagere på. Selvom vreden har en helt naturlig funktion, kan både børn og voksne alligevel opleve, at vreden tager over og påvirker ens generelle livskvalitet. Måske er det svært at håndtere sin vrede i en sådan grad, at den går udover relationer til familie eller venner. Måske medfører vredesudbrud følelser af skam eller ubehag over, at man ikke kan kontrollere sit temperament. Med vredeshåndtering hos en psykolog er der dog heldigvis hjælp at hente.
Årsager til et vredesproblem
De fleste mennesker udtrykker vrede meget forskelligt. Den enkeltes forhold til vrede kan afhænge af mange forskellige faktorer. Nogle udviklingsperspektiver lægger stor vægt på det sociale miljø, man er opvokset i. En mulig indflydelse er derfor, hvordan vi har set andre udtrykke vrede gennem vores opvækst. Hvis man har observeret sine forældre udvise uhensigtsmæssige vredesmønstre, kan det påvirke måden, hvorpå man selv føler, at man bør udtrykke sin vrede.
Måske har man kun oplevet en rasende og højlydt vrede i sin opvækst. Og udtrykte man selv denne form for vrede, blev der måske responderet med skældud tilbage igen. Nogle kan derfor have udviklet en idé om, at vrede er forkert at udtrykke, hvorfor man har lært at vende sin vrede indad. Over tid kan den indadvendte vrede derfor slide på psyken. Måske har man ikke har fået sagt fra eller kommunikeret til andre, at ens grænser er blevet overskredet.
Miljø
Samtidig kan man være vokset op i et miljø, hvor vrede ikke har spillet nogen stor rolle. Måske har man haft forældre, som aldrig rigtig har udtrykt deres vrede. Faktorer som denne kan være med til at skabe et uhensigtsmæssigt syn på vrede senere i livet. Man er måske ikke vant til at se, hvordan vrede kan udtrykkes og håndteres konstruktivt. Det kan være, at situationer, som kan lede til skænderi eller vrede, helt undgås eller dysses ned.
Til sidst har vredesproblemer også en genetisk komponent. Det kan altså spille en aktiv rolle, om man har haft forældre, som hurtigt ”kom op i det røde felt”. Det vil sige forældre der hurtigere aktiverede den kropslige reaktion, som kan føre til et vredesudbrud. Udover at generne kan spille en rolle, kan følelsen af vrede dog også dække over andre følelsesmæssige tilstande.
Psykiske tilstande, som kan føre til vrede
Depression omtales ofte som en affektiv sindslidelse. Betegnelsen betyder blot, at det generelle stemningsleje og følelsesmæssige udtryk forandres, og man kan f.eks. føle en højere grad af tristhed og mangel på motivation. En depression kan medføre en hurtigere vredesreaktion og flere konflikter. Mest fordi man nemt fortolker andres handlinger og udmeldinger mere negativt, end de egentlig var ment. Læs mere om, hvordan du kan få hjælp, hvis du oplever symptomer på depression her.
Mange, som rammes af stress, vil kunne nikke genkendende til, at man hurtigt bliver irriteret eller vred. Når man er stresset føles udefrakommende forventninger og krav, ofte uoverskuelige og uhåndterbare. Stress kan mærkes på både krop og psyke og vil over tid være en stor belastning for både det mentale og fysiske helbred. Her kan du læse mere om, hvordan du kan få hjælp hos Det Sunde Sinds psykologer, hvis du oplever symptomer på stress.
Vrede og sorg
Sorg kan vise sig på mange måder. Når man mister værdifulde personer eller relationer i sit liv, er det helt naturligt at have en efterfølgende periode, som er præget af sorg, savn og et tomrum, der kan være svært at udfylde. Alle tackler sorgprocessen forskelligt, og vrede kan være en naturlig følelsesmæssig reaktion på at miste. Læs mere om sorg samt hvordan Det Sunde Sinds psykologer kan hjælpe dig videre efter et tab her.
Også ensomhed kan lede til, at man oftere føler sig vred og irritabel. Ensomhed kan opleves hos både unge og ældre og kan opstå, hvis de sociale relationer, man har i sit liv, ikke lever op til de forventninger og behov, som man har. Hvis man føler, at man mangler meningsfulde relationer i sit liv, eller hvis man har mistet relationer, kan det føre en del psykisk ubehag med sig. Læs mere om ensomhed her.
Den sunde vrede – hvordan?
Hvordan håndteres problemer med vrede på en sund og konstruktiv måde? Det kan være en helt naturlig reaktion at blive vred, når man føler, at ens grænser er blevet overskredet, eller når man føler sig uretfærdigt behandlet. Det handler derfor ikke om at skulle undertrykke, undgå eller modarbejde det at blive vred. Det drejer sig ofte om at arbejde med sin relation til følelsen af vrede, så man opnår en mere accepterende indstilling overfor følelsen, samt at kunne håndtere sin vrede på en mere hensigtsmæssig måde, hvis temperamentet lidt for ofte løber af med én.
Nedenfor følger tre gode råd til dig, som oplever problemer med håndtering af vrede. Her kan du læse om tips til, hvordan du selv kan skabe forandringer og ændre dit forhold til vrede. Sådan opnås et mere klart og konstruktivt syn på følelsen af vrede eller frustration.
Observer og accepter din vrede
Forsøg først at komme nærmere, hvilke tanker, følelser, personer eller omgivelser, som udløser din vrede. I en vredesudløsende situation kan det også give den enkelte lidt ekstra tid til tænke sig om og mærke efter, hvad der faktisk sker lige nu og her, inden vreden overtager helt. Det kan ofte være konstruktivt at træde et skridt tilbage og observere de ting, som føles svære, for indledende at komme dem nærmere.
Det kan derfor også være gavnligt at overveje tidligere oplevelser, hvor man er blevet rigtig vred. Hvad var vreden rettet mod? Og hvad var de kropslige tegn på, at vreden var ved at koge over? Bliver man god til at mærke efter, om det eventuelt er tid til at trække sig fra situationen, kan man undgå, at situationen kulminerer, og at vreden eventuelt kommer ud af kontrol.
Skab de nødvendige forandringer
Frustration, irritation eller bekymring kan hurtigt lede til følelsen af vrede. Nogle gange kan det være en god idé at bruge tid på at forstå sin frustration og overveje, hvad man kan gøre for at ændre på sin situation. Er der udvendige faktorer eller strukturer, som man skal prøve at ændre på? Har man for stor en arbejdsbelastning, så det generelle irritationsniveau er for højt? Ved at forsøge at skabe nødvendige ændringer kan man undgå unødige ophidselser overfor sine nærmeste over ting, som egentlig ikke var kilden til frustrationen i første omgang.
Det kan også være tilfældet, at man gentagende gange finder sig selv være frustreret over den måde, andre behandler én på eller opfører sig på. Måske føles det ikke som om andre respekterer éns grænser eller holdninger, hvilket nemt kan få mange op i det røde felt. Men hvad nu, hvis denne frustration i virkeligheden afspejler forholdet til én selv? Hvad nu, hvis frustrationen blot kommer til udtryk som et tegn på, at man ikke respekterer sin egen grænse, idet man lader andre overtræde den?
Vreden kan også bunde i utilstrækkelighed overfor en omverden, hvor man blot ikke føler at kunne slå til. Følelsen hænger ofte sammen med lavt selvværd, hvor troen på, at man grundlæggende er værdifuld som person, er svækket eller mangler. En ting er dog sikkert. Der findes mange forskellige årsager til, at man oplever frustrationer i sit liv. Ved at være opmærksom på sig selv og sine reaktionsmønstre, kan man arbejde med dem og søge hjælp hos en psykolog, hvis man gerne vil styrke sin mentale trivsel.
Mindfulness og vrede
Forskning har vist, at meditation og mindfulness kan mindske aggression samt reducere symptomer på f.eks. stress og depression. Med træning i mindfulness kan man løbende blive bedre til blot at observere forskellige tanker og indtryk med en ikke-dømmende og accepterende indstilling. Man kan træne sin evne til nærvær og tilstedeværelse i nuet. Mindfulness- og meditations-øvelser kan derfor være en god måde at træne sin evne til at få ro på sig selv i situationer, hvor det føles som om, at ens følelser løber lidt af med én.
Hvis man føler, at vrede ofte uhensigtsmæssigt trigges af bestemte tankestrømme, som vender tilbage ved bestemte personer eller situationer, kan træning i mindfulness øge din evne til at være nærværende og tilstede i situationen. Tanker og følelsesmæssige tilstande bliver ikke noget, som nødvendigvis er sande eller skal reageres på, men blot reaktioner, som man noterer for at vende tilbage til det nærværende. Løbende kan du opleve, at det bliver nemmere at træde et skridt tilbage fra vredesudbrud og undgå, at vreden tager kontrollen fra dig.
Terapi og vredeshåndtering hos Det Sunde Sinds psykologer i København
Sammen med en af Det Sunde Sinds psykologer i København kan du undersøge de underliggende årsager til dine vredesudbrud og samtidig arbejde på at kunne udtrykke din vrede på en mere hensigtsmæssig måde. Med konkrete redskaber kan du lære at tackle situationer, hvor din vrede tager overhånd, samt få teknikker til at få mere ro på dine tanker og følelser i situationer, hvor vredesreaktionen bliver uhensigtsmæssig.
Få hjælp
Måske har du svært ved at forstå, hvor vreden kommer fra, eller hvorfor du overhovedet er vred. Når det er svært at finde ind til de mere bagvedliggende årsager til sin vrede, kan det være en hjælp for mange at tale med en psykolog. Psykologerne hos Det Sunde Sind har bred terapeutisk erfaring og kan bidrage med rådgivning og støtte, så du gradvis lærer at håndtere og tackle følelsen af vrede på en sund og hensigtsmæssig måde.
Hos Det Sunde Sinds psykologer er du garanteret empirisk funderede behandlingsmetoder og -teknikker, som tilpasses dine behov og ønsker for terapien. I Danmark er alle psykologer omfattet af tavshedspligt, hvilket øger tryghed i samtalen og bidrager til din tillid til psykologen. Gennem et forløb hos Det Sunde Sind opnår du brugbar viden og teknikker, så du fremadrettet kan styrke din mentale trivsel. Tøv derfor ikke med at kontakte os for en indledende snak om dine ønsker og mulighederne for terapi.