Har du nogensinde været i en forvirrende relation, hvor du både elskede din partner højt og samtidig ofte følte dig svigtet og nedgjort? En relation, hvor du efter nogen tid faktisk begyndte at tvivle lidt på din egen dømmekraft? Hvor du blev mere og mere i tvivl om, hvad du egentlig gjorde rigtigt og forkert overfor din partner? Måske havde din partner psykopatiske eller narcissistiske træk i sin personlighed, der skaber kognitiv dissonans hos dig. Her kan du læse mere om, hvad kognitiv dissonans faktisk betyder. Det Sunde Sinds psykologer kan også hjælpe dig med at finde tilbage til dig selv efter et destruktivt forhold.
Hvad er kognitiv dissonans?
Kognitiv dissonans er oprindeligt et socialpsykologisk begreb. Det beskriver tilstanden hvor der er en indre uoverensstemmelse imellem individets viden, holdninger og overbevisninger. Der kan også være tale om en uoverensstemmelse mellem disse og personens handlinger og adfærd.
Kognitiv henviser til tankeprocesser og overbevisninger, herunder hukommelsesprocesser.
Dissonans henviser til en uoverensstemmelse mellem holdninger og handlinger. Eller imellem ens egne overbevisninger.
Et klassisk eksempel er en person, som godt ved, at det er usundt at ryge. Det er dog svært at stoppe, og rygeren bliver derfor ved. Dette kan medføre en ubehagelig tilstand, som de fleste får trang til at reducere. Dette kan både ske ved, at man faktisk ændrer adfærd og stopper med at ryge. Men det kan også ske ved, at personen prøver at ændre sine opfattelser og tanker om adfærden. Det er nok også okay at ryge, når jeg er træt – jeg kan altid stoppe i morgen, hvilket kan mindske det psykiske ubehag.
Hvordan føles kognitiv dissonans i forholdet til en psykopat / narcissist?
Forholdet med en psykopat eller narcissist kan have ført til en indre splittelse i oplevelsen af to vidt forskellige personligheder hos ham. Det kan altså være rigtig svært at forbinde disse modsatrettede indtryk til en samlet oplevelse af, hvem han er.
På den ene side er der ham, du lærte at kende i begyndelsen af forholdet. Han overøste dig med komplimenter, flirt og oplevelser. På den anden side er der ham, som siden hen har vist sit andet jeg. Han der raser over den mindste kritik, kan finde på at nedgøre dig og aldrig kan se sine egne fejl og mangler.
Når hans to forskellige sider begynder at vise sig i forholdet, vil du kunne se en klar dikotomi:
Partneren bliver ofte nødt til at udvikle to helt forskellige måder at tackle ham på. For at tilpasse sig hans utilregnelige humørsvingninger, impulsive temperament og personlighed. Den kognitive dissonans opstår derfor, når man får et grundlæggende modsætningspræget billede af sin partner.
Han er både god mod dig og behandler dig dårligt på samme tid, og du kan snart ikke følge med længere.
Kognitiv dissonans og parforholdets paradokser
I bogen “Women Who Love Psychopaths” af psykoterapeut og forfatter Sandra L. Brown, beskrives en række modsætningsforhold eller paradokser, som kvinder kan opleve i forholdet til en mand med psykopatiske eller narcissistiske personlighedstræk.
Disse modsætningsforhold er alle med til at skabe en mental forvirring, som den kognitive dissonans opstår på baggrund af. Her et par typiske eksempler på paradokser, man kan møde:
Der kan derfor være tale om en konstant tilstand af forvirring; du ved, at du elsker ham og forguder ham, og kan samtidig ikke lide hans negative og skiftende adfærd overfor dig. Splittelsen skaber frustration og kan medføre en række psykologiske reaktioner.
Gaslighting og psykopatens/narcissistens manipulation
Når først du begynder at blive kritisk, tvivle på hans intentioner eller spørge ind til ham reagerer han negativt. Måske bliver han vred, eller måske skyder han skylden for hans urimelige opførsel tilbage på dig.
“Gaslighting” er den manipulation der foregår, når han prøver at overbevise dig om, at det er din skyld, at han opfører sig, som han gør. Psykopaten eller narcissisten kan f.eks. fortælle, hvor skørt det er, at du begynder at udfordre forholdet – nu går det jo lige så godt. Der er i hans øjne ingen grund til at beskylde ham for noget, selvom hans adfærd måske klart indikerer, at der er noget galt.
På den måde får han sin partner til at tvivle på sin egen dømmekraft og fornemmelse af, hvad der sker i forholdet.
Måske var jeg lidt urimelig? Måske overreagerede jeg en smule? Med sin manipulation får psykopaten eller narcissisten forskruet deres partners kognition og tænkning. Der opstår en større og større tendens til at bortforklare hans adfærd. Han havde sikkert bare en dårlig dag. Langsomt bliver partnerens fornuft fordrejet og virkelighedsfjern. Pludselig er det lykkedes ham at få hende til at tvivle på sin egen virkelighedsopfattelse.
Kontakt Det Sunde Sinds psykologer i København
Måske har du oplevet problemer med at huske, hvad du har oplevet. Du kan også have mærket, hvordan det er blevet svært at tage konstruktive beslutninger. Måske har du svært ved at skabe en logisk sammenhæng mellem de reaktioner og begivenheder, du har oplevet med din partner. Over tid kan det skabe f.eks. bekymring, skyldfølelse og angst.
Med hjælp fra en af Det Sunde Sinds psykologer kan du arbejde på at genskabe kontakten til dig selv og dine egne behov. Terapien giver samtidig mulighed for at bearbejde mulige traumatiske reaktioner. De kan være akutte eller være opstået over en lang periode sammen med din partner. Alle forløb tilrettelægges med særligt fokus på dine specifikke behov for terapien. Har du brug for hjælp til at komme videre fra en relation med en psykopat eller narcissist? Book en konsultation hos psykolog Iben Jørgensen.