Ensomhed kan være en smertefuld følelse og er kendetegnet ved, at ens sociale relationer ikke lever op til ens forventninger. Alle mennesker kan opleve ensomhed; den kan opstå, når man er alene, men ensomheden kan også opleves som en følelsesmæssig isolation, når man er sammen med andre. Hos Det Sunde Sinds psykologer kan du få støtte og vejledning i at bryde ensomheden og forbedre din mentale trivsel. Derudover kan du få kendskab til konkrete værktøjer, så du bedre kan håndtere de negative tanke- og adfærdsmønstre, som ensomheden kan medføre.
Hvad er ensomhed?
Ensomhed opstår, når menneskers sociale relationer ikke lever op til de behov, ønsker og forventninger, de har til deres sociale liv og kontakt med andre. Det kan være man føler, at man har for få mennesker, venskaber eller andre relationer i sit liv. Det kan også være, at man har en stor omgangskreds, men blot ikke føler, at kvaliteten og dybden af de eksisterende relationer er tilstrækkelig.
I et evolutionært perspektiv er det faktisk meget naturligt, at ensomhed kan være smertefuldt for mennesker. Hos urmennesket var det nemlig helt essentielt at være en del af et fællesskab og opsøge andre mennesker for at sikre sin overlevelse. Derfor har mennesket stadig i dag biologisk indkodede mekanismer eller ”faresignaler”. Disse fortæller, hvornår man skal handle eller ændre på ting i sit liv for at forbedre sin mulighed for overlevelse.
Studier har vist, at meningsfulde relationer til andre mennesker er afgørende for menneskers mentale sundhed. Sociale relationer er en helt grundlæggende motivation i mange af de ting, man beskæftiger sig med igennem livet. Ensomhed kan altså være et fingerpeg om, at man ikke opfylder sit sociale behov.
Årsager til ensomhed
Ensomhed er en kompleks følelse, og den opstår ikke kun fordi man er alene. Selv sammen med venner og bekendte kan man opleve ensomhed. Det er nemlig den subjektive opfattelse af, at man er socialt isoleret, som kan være ubehagelig. Det er derfor ikke nødvendigvis isolationen i sig selv. At vælge at tilbringe tid alene kan faktisk være gavnligt på mange måder. Det kan være stressforebyggende, og det kan give den enkelte tid til at komme sig og bearbejde de ting, man oplever, f.eks. hvis man er særligt sensitiv.
Følgende er eksempler på forskellige årsager, som kan ligge til grund for oplevelsen af ensomhed.
Ensomhed og mangel på meningsfulde relationer
Den enkelte kan opleve en følelse af mangel på meningsfulde relationer i sit liv. Det kan være at man har oplevet tab af relationer. Det kan være at nogen, man har nær, er gået bort. Følelsen kan også være til stede, fordi man er flyttet og derfor mangler relationer i sit nye miljø. Endelig kan det være fordi man har oplevet at blive udelukket fra fællesskaber, som man gerne ville tage del i. Eller måske har man selv trukket sig fra sociale fællesskaber.
Disse er eksempler som man ikke altid har lige stor indflydelse på, hvorfor det kan være meget frustrerende og medføre følelsen af ensomhed. Bestemte oplevelser eller begivenheder kan på den måde lede til ensomhed. Dette kan både forekomme i alle aldersgrupper. Et andet eksempel på dette er mobning, som ofte medfører ekskludering i bestemte fællesskaber og derfor kan lede til følelsen af social isolation og ensomhed.,
Ensomhed og frygt for manglende accept
I løbet af barndommen og ungdommen bliver det vigtigere og vigtigere at udvikle sociale relationer, hvor man relaterer sit eget selv til andres og udvikler sin identitet. Der udvikles en idé om hvilke sociale regler og koder, som gælder, når man indgår i et bestemt fællesskab. Denne tid kan derfor også være sårbar. Da det kan være vigtigt at passe ind i bestemte grupper eller fællesskaber, vil nogen måske forsøge at ændre på ting ved sig selv, som de ikke tror, at andre vil acceptere.
At knytte sociale bånd og fremstå positivt foran andre er derfor noget, mange stræber efter. Det kan derfor også være svært at tale om ensomhed og vise udadtil, at man ikke har det godt. En frygt for social afvisning og mangel på accept fra andre kan lede til negative mønstre i både tanker og adfærd. Når først der bruges energi på at opretholde en facade omkring positivt humør og signaler omkring, at alt er okay, kan det lede til yderligere ubehag.
Ensomheden kan på den måde blive et symptom på, at man ikke er forbundet ordentligt til sig selv, og kan derfor hænge sammen med lavt selvværd. Hvis ikke man tror på at man er værdifuld som person, bliver det svært at vise sit mere ærlige følelsesmæssige jeg overfor andre. Og har man først stillet denne facade op, kan den være svær at bryde.
Har ensomheden ført til en ændring i éns sociale adfærd, kan det blive mere og mere udfordrende at lave om på de uhensigtsmæssige tankemønstre, som ensomheden ”fodrer”. En frygt for ikke at kunne leve op til de sociale normer og spilleregler kan forstærke sig selv. Det kan bekræfte følelsen af ensomhed og skabe yderligere social isolation.
Ensomhed set fra et personlighedsperspektiv
Forskning viser at ca. 40-60% af menneskers personlighedstræk påvirkes af genetik. Ensomhed påvirkes først og fremmest af de miljømæssige forhold og betingelser for det enkelte menneske. Personlighedstræk har dog også vist sig at have en indflydelse på i hvor høj grad, man føler sig ensom. En udbredt personlighedsmodel, The Big Five, indeholder fem universelle personlighedstræk, hvor hvert enkelt menneske kan siges at placere sig på et spektrum inden for hvert træk.
Forskning har vist, at specielt to træk har indflydelse på, om man rammes af ensomhed. Første træk kaldes ekstroversion, som henviser til graden af udadvendthed. Placerer man sig i den lave ende af spektret ses en tendens til at være indadvendt, genert og tilbageholdende. Der er sammenhæng mellem tendensen til at være indadvendt og en højere sandsynlighed for at opleve ensomhed. Dette kan muligvis skyldes, at introverte i højere grad har behov for at være alene, men også, at det måske kan være sværere at opsøge sociale fællesskaber og føle sig tryg i disse.
Trækket neuroticisme, som kan vise sig ved f.eks. øget tendens til ængstelighed og nervøsitet, har også vist sig at have indflydelse på, om man i højere grad oplever ensomhed. Hvis man derfor er mere ”robust” emotionelt og ligger i den stabile ende af dette træk, vil man altså have mindre tendens til at føle sig ensom.
Hvordan føles ensomhed?
Ensomhed er ikke en diagnose eller en sygdom. Det er meget individuelt, hvordan ensomhed viser sig hos det enkelte menneske. Tilstanden kan dog føre til en del ubehag. Både fysisk, mentalt og i sociale sammenhænge. Her kan en person, som føler sig ensom, have svært ved at føle sig sikker og godt tilpas. Den, som mærker ensomhed, vil måske endda undgå sociale sammenhænge og prioritere at være alene i stedet. Ensomheden kan komme til udtryk gennem:
- Isolation
- Vrede og irritabilitet
- Nervøsitet
- Tristhed
- Nedsat lyst og energi til sociale arrangementer
- Symptomer på depression og angst
- Lavt selvværd
Mistrivsel relateret til ensomhed kan også vise sig ved en række fysiske symptomer, herunder bl.a.:
- Hovedpine
- Mavepine
- Ondt i ryggen
- Søvnproblemer
Der ses en sammenhæng mellem ensomhed og symptomer på depression. Her kan symptomer på depression forstærke følelsen af ensomhed og omvendt. Depression er det, man kalder en affektiv lidelse, som er kendetegnet ved i høj grad at påvirke menneskers sindstilstand og -stemning. Følelse af nedtrykthed og tristhed over en længere tidsperiode er derfor typiske symptomer på depression.
Både ensomhed og depression kan være forbundet med usikkerhed og vanskeligheder i forhold til social kontakt med andre mennesker. Det kan derfor ofte være svært at finde ud af, hvad der ligger til grund for de symptomer, den enkelte oplever. Depressive tanker kan dog føre til overdrevne negative fortolkninger af en selv og af andre i sociale sammenhænge. De kan således være medvirkende til, at man måske fravælger den sociale kontakt.
Langvarig ensomhed
Ensomhed, som opleves kortvarigt, er som mange andre følelsesmæssige reaktioner ikke unaturlige eller uvelkomne. Følelsen kan nemlig være et vigtigt signal, som kan motivere til at skabe nye relationer. Eller måske fastholde gamle relationer og dermed opfylde det grundlæggende sociale behov.
Ensomhed har dog vist sig at have en række negative konsekvenser på sigt og være et tegn på mistrivsel. Bliver ensomheden langvarig, medfører den over tid en øget risiko for selvskade samt udvikling af angst og depressive tanker. Ensomhed kan være en årsag til tidligere død for ældre. Der ses ligeledes en sammenhæng mellem ensomhed og generel trivsel i f.eks. skolen og på arbejdet.
Gode råd til at bryde ensomheden
Følgende er gode råd til dig, som gerne vil bryde ensomheden og forbedre din mentale trivsel fremadrettet.
Anerkend følelsen af ensomhed
Følelsen af ensomhed kan opleves som skamfuld eller ubehagelig, og den kan for mange være svær at dele med andre. Første skridt er at anerkende følelsen samt prøve at forstå, hvor den kommer fra. Jo større kendskab, man har til følelsen af ensomhed og hvordan den påvirker én, jo nemmere bliver det at håndtere og arbejde konstruktivt med ensomheden samt måden, den påvirker én på. Ved at være mærke efter og være opmærksom på de problematiske følelser, kan man arbejde med dem og søge hjælp, hvis der er brug for støtte.
Tal med andre om din ensomhed
Ved at tale med sine nærmeste eller en psykolog om sine sårbare sider, kan det give et større personligt overskud. Det kan også være med at nedbryde en angst for at blive set ned på eller afvist, hvis man deler sine tanker om ensomhed med nogen, man stoler på. Det vil ikke længere føles, som om man står helt alene med et følelsesmæssigt ubehag eller sine tanker, og det kan derfor give en ro og tryghed.
Vær social og mød andre, som også kæmper med ensomhed
Et andet godt råd til at bryde ensomhed er at tage kontakt til andre og opsøge nye fællesskaber. Ved at møde og tale med andre ligesindede, som eventuelt også har oplevet ensomhed i deres liv, kan der skabes et fælles grundlag for forståelse, accept og nærvær.
Der findes mange forskellige fællesskaber, hvor man kan mødes med andre, som naturligt deler de samme interesser som én selv. Dette kan være gennem fritidsaktiviteter, aftenklubber eller frivilligt arbejde, hvor man eventuelt kommer fast ugentligt. At opsøge nye fællesskaber kan føles grænseoverskridende i begyndelsen, men kan bidrage til éns mentale trivsel samt styrke følelsen af at blive set og anerkendt af andre.
Skal man gå til psykolog, hvis man oplever ensomhed?
Det kan være svært at dele sine sårbare sider af sig selv med andre. Ensomhed er en følelse, mange ofte står alene med, og den kan være svær at ændre på uden støtte, hvis følelsen først har hæftet sig fast. Mange oplever ligeledes symptomer på angst og depression i sammenhæng med ensomhed. Her kan det være en god idé at søge hjælp for at forbedre sin mentale sundhed samt undgå, at tilstanden bliver værre over tid.
Hvis man mistrives og står helt alene med følelsen af ensomhed eller andre udfordringer, kan terapi hos en psykolog være en god idé. Hos en psykolog kan man nemlig få hjælp til at identificere og arbejde med negative eller uhensigtsmæssige tankemønstre, som kan udvikle sig, når man f.eks. føler sig ensom. Det kan handle om nedgørende eller dårlige tanker om én selv, generelt følelsesmæssigt ubehag som f.eks. tristhed eller frustration eller angst for bestemte situationer.
Ensomhed og terapi hos Det Sunde Sinds psykologer i København
Psykologerne hos Det Sunde Sind i København kan hjælpe med støtte og terapi, hvis du føler dig ensom og gerne vil gøre noget for at skabe forandring i dit liv. Med empirisk funderede behandlingsmetoder kan du få hjælp til at tackle de følelsesmæssige udfordringer, som ensomhed medfører for dig. Du kan sammen med din psykolog undersøge, hvor ensomheden kommer fra, samt hvordan du bedst kan håndtere følelsen fremadrettet. Du får derudover kendskab til konkrete værktøjer, som du kan implementere i din hverdag for at styrke din mentale trivsel fremadrettet.
Det kræver mod og styrke at starte i terapi og arbejde med sig selv og de udfordringer, man møder. Forløb hos Det Sunde Sind er altid tilpasset den enkeltes behov og mål med terapien. Alle psykologer har en kandidatgrad i psykologi, hvilket garanterer et højt fagligt niveau og et bredt kendskab til retninger og metoder inden for det psykologiske felt. Alle psykologer i Danmark er omfattet af tavshedspligt, hvilket bidrager til din tryghed hos Det Sunde Sinds psykologer.
Tror du, at terapi er det rigtige for dig, er du meget velkommen til at kontakte os for en indledende snak om dine ønsker.
Yderligere information om ensomhed
Læs mere om ensomhed på psykiatrifondens hjemmeside.