Er det selvmord at springe ud som spirituel psykolog?

IMG_3857

Jeg er bange. Bange for at jeg ikke kan skrive godt nok, bange for at blive til grin, bange for at andre ikke kan bruge det jeg skriver, bange for at blive misforstået og bange for at komme til at modsige mig selv.

Jeg er så bange, at jeg købte alt for dyr chokolade på vej herover til min praksis i et forsøg på at bestikke mig selv til at finde modet til at begynde på denne blog, og det lykkedes, som du kan se. Jeg har tændt stearinlys og taget min lille hund med og sat blomster frem. Alt sammen for at afbløde den intense følelse af nøgenhed og udstillelse ved at skrive denne blog. Det føles meget grænseoverskridende.

Min lille hund Vilja

Min lille hund Vilja ved min side ♥ 

 

 

Så hvorfor gør jeg det?


Det er et godt spørgsmål. På overfladen er det fordi, jeg har sagt mit deltidsjob op og har brug for at få mere at lave i min private praksis. Jeg har derfor brug for at gøre opmærksom på mig selv som psykolog, og efterhånden har mange sagt til mig, at moderne psykologer promoverer sig ved at skrive blogindlæg og artikler, så jeg må jo prøve at følge lidt med udviklingen.

Men det er kun den overfladiske og ”rationelle” forklaring. Den mere ærlige forklaring er, at jeg dybt inde mærker en lyst og længsel efter at udtrykke mig og dele min oplevelse, min viden, min forundring og mine spørgsmål med omverdenen. Jeg længes efter at være mere autentisk og springe ud som spirituel/holistisk psykolog, men jeg er bange for konsekvenserne i en evidens- og videnskabsfikseret kultur. Og det er selvom videnskaben faktisk i højere grad end nogensinde tidligere bakker aspekter af det spirituelle og alternative op blandt andet indenfor kvantefysikken.

Da jeg først begyndte at lege med tanken om at starte en blog, spurgte jeg min veninde, hvad mit første blogindlæg skulle handle om. Hun sagde, skriv om din frygt for at ødelægge dit omdømme og miste din praksis, hvis du springer ud som spirituel psykolog”. Alt stivnede i mig. Jeg havde selvfølgelig valgt at spørge den mest bramfri og modige af mine veninder, men jeg havde alligevel håbet, at hun ville lade mig slippe lidt lettere. Skriv om hvor bange du er”, sagde hun friskt du kan jo altid blive skolepsykolog, hvis du mister din praksis”. Gisp! Hun kunne ligeså godt have bedt mig om at springe ud foran et tog. Det føltes som selvmord.

Sandheden er, at jeg havde skrækscenarier i mit hoved om, hvordan jeg ville blive udstødt af hele psykologstanden og alle mine klienter, hvis jeg indrømmede, at jeg oplever, at der er mere mellem himmel og jord end biologi og evidensbaseret forskning kan forklare. Jeg var så bange for at ryge ud af det gode selskab og blive til ingenting. Jeg var så bange, at jeg ikke engang turde tænke frygten til ende.

Det var først da jeg talte med en anden veninde, at det gik op for mig, at jeg allerede på daværende tidspunkt tjente mere i min private praksis, end hvad der svarer til dagpenge. Det var derfor helt usandsynligt, at jeg ville ryge ned i et stort sort tilintetgørende dagpengehul, selvom jeg opsagde min deltidsstilling og sprang ud som holistisk psykolog, og selvom det usandsynlige skulle ske, at jeg i en periode kom på dagpenge, så var det faktisk heller ikke så farligt, kunne jeg godt se, da min veninde først havde hjulpet mig med at tænke tanken til ende.
Men det havde jeg slet ikke tænkt over før, fordi jeg bare var så bange! Det eneste jeg havde tænkt var, at det turde jeg ikke, og derefter udsat det og udsat det og udsat det. Men på et tidspunkt kunne jeg ikke andet end at sige mit deltidsjob op, fordi jeg var begyndt at få for meget at lave i min praksis til at kunne passe begge dele. Det var dog kun lige akkurat at min praksis kunne løbe rundt uden deltidsjob, og jeg tænker faktisk, at det var mit held, at jeg blev lidt presset økonomisk, for ellers tror jeg ikke, jeg var sprunget ud i dette blogeventyr.

En anden grund til at jeg er bange, er fordi jeg har oplevet min spiritualitet blive angrebet med hård og ofte personlig kritik og latterliggørelse, som regel uden at den der kritiserer sætter sig ind i, hvad jeg egentlig mener med spiritualitet. De verbale angreb mod spirituelle går som regel på, at man er irrationel, uvidenskabelig, ikke tør se virkeligheden i øjnene eller er uintelligent. Det er nogle ubehagelige kasser at blive placeret i, og har for mit eget vedkommende udmøntet sig i en frygt for at mine fagfæller og klienter vil miste respekten for mig, hvis jeg taler om spiritualitet.
Det hjalp mig at læse et interview med Simon Kvamm, hvor han fortalte om sit forhold til gud og om at være oppe imod mange af de samme fordomme. Det var inspirerende, og fik mig til at tænke, at hvis Simon Kvamm kan, så kan jeg også!

Der sker meget på det område for tiden. Senest læste jeg, at en gruppe spirituelle læger har samlet sig i et netværk, hvor cirka halvdelen af medlemmerne er anonyme. Jeg forstår godt de læger, der ikke står frem med navn, for man risikerer virkelig at få nogle hug i et land som Danmark, hvor der nærmest status i at angribe alt, som videnskaben ikke har bekræftet. -Endnu.
Mens jeg skriver det her, tænker jeg på, hvor mange andre, der går med den samme frygt og tilbageholder oplevelser, intuition og spørgsmål, der ligger udenfor det videnskabelige paradigme, fordi der er en risiko for at blive kritiseret voldsomt, hvis man træder over de kridtstreger?

Selvom det er angstprovokerende, havde min veninde dog ret, da hun opfordrede mig til at skrive om netop dét, for hvad er der ved at læse en blog, hvis man alligevel ikke skriver om dét, som rører sig? Hvem gider læse om alt det polerede i mit liv, alt det som går nemt og glat? Ikke ret mange tror jeg, og jeg gider heller ikke skrive om det. Jeg har lyst til at være mere autentisk, og jeg har lyst til at inspirere andre til at være det samme ved selv at gå forrest, og jeg håber, at du vil være med.

Tak fordi du læser med!
Kærlig hilsen Iben.

iben

34 replies
 1. Sofie
  Sofie siger:

  Det er mega godt at du står frem – fordi i virkeligheden er vi jo mange som dig ♥️ vi skal være flere, der står fast nok i os selv, og tør arbejde med mennesket sådan som vores indre stemme guider os til.
  Hilsen en healer, clairvoyant, tidligere medicinstuderende og kommende psykologistuderende

  Svar
 2. Peter skødt Knudsen
  Peter skødt Knudsen siger:

  Nu ved jeg at jeg er kommet det rette sted hen Iben, fedt du skriver om din frygt. Har stor genkendelse på det. Turde ikke spørge pescriba om en psykolog med en spirituel åbenhed, fordi jeg ikke forestillede mig de forstod det eller kunne imødekomme det, men jeg ønskede det dybt. Vildt at det gik i opfyldelse. Glæder mig allerede endnu mere til næste gang nu!
  Kh Peter

  Svar
  • Iben L. Jørgensen
   Iben L. Jørgensen siger:

   Tak for din kommentar Peter. Det gør mig rigtig glad, det du skriver! Det er en fornøjelse at tale med dig. Vi ses næste gang 🙂

   Svar
 3. Gitte Merrild Jensen
  Gitte Merrild Jensen siger:

  Autensitet og virkelighed……Hvad er det? Vi lever i dag af gamle videnskabelige definitioner på hvad der er virkelighed og sandheder. Du kender historikken om den videnskabelige udvikling og patenten på sandheder og virkeligheder. De rammer der er sat er rammesætninger af en virkelighed man ønsker at se og resten bliver betragtet som patologisk og ikke virkeligt…..Det handler om magt og snæversynethed for at styrer verden. Men de mennesker der sidder i denne, for dem, magtsituation er måske lige så bange for at åbne for en anden virkelighed ….For at miste identitet og virkelighedsopfattelse. Det spirituelle verdensbillede er kommet for at blive og det bliver ikke til at stoppe….Din integritet handler om ikke at sætte dig i bås med den kulturelle videnskabelige læring du har fået og være ærlig omkring din egen identitet som psykolog, for din egen og dine kunders skyld. De er måske gennem mange år blevet sygeliggjort PGA deres oplevelser og verdensbilleder. Hvor deres identitet er blevet proppet ind i de videnskabelige kasser hvor der ikke er plads til dem.
  De er aldrig blevet set,hørt eller forstået ud fra deres integritet. I min virkelighed handler det om at mennesket skal hjem i deres egen autoritet med den virkelighed der er deres. Vi er en del af det guddommelige /spirituelle og er her for vores egen individuelle lærings skyld og for at skabe det gode liv for os selv og andre. De mennesker som repræsenteret den videnskabelige del af verden er også en del af denne læring.men begrænset inden for dennes kontekst…..Vi er kun alle en del af virkeligheden, som der er ingen der har patent på ..Så derfor held og lykke med din praksis, dine patienter og din egen udvikling i at have styrke, selvtillid til at blive det integrerede menneske du er født til at være og som gennem samarbejde stille og roligt får ændret verden til at se at vi alle er en del af helheden og uanset hvem vi er er vi er vi en del af virkeligheden og vores forskellige virkeligheder er en del af “virkeligheden”….Ingen har ret til, magt til at definere virkeligheden.alle er kun en del af den. Held og lykke med det…..Lad ikke frygten begrænset dig….Det er kun andres holdninger og magt du er op imod(og din egen frygt for disse)sæt dig over disse og se det kun er holdninger og virkelighedsopfattelser. styrken kommer af at holde fast i din egen integritet og ikke en defineret virkelighed som ikke kan rumme dig.mvh Gitte Merrild Jensen

  Svar
 4. Sarah
  Sarah siger:

  Kære Iben,

  Hvor er det super svedigt!

  Jeg læser selv psykologi (og er spirituel) og kan kun nikke genkendende til din oplevelse.
  Jeg fandt dig igennem facebook og kommer måske til et af dine arrangementer – pt. skal jeg til at skrive bachelor om spirituelle kriser og er da nu endnu mere bekræftet i at ville springe ud som holistisk/spirituel psykolog når jeg er færdig 🙂

  Tak for modet til at gøre det, klø på!

  Svar
  • Iben L. Jørgensen
   Iben L. Jørgensen siger:

   Hej Sarah,
   1000 tak for dit søde svar! Det er dejligt at høre, at du har samme interesser og også går den vej! 🙂

   Svar
 5. bjørn sørensen
  bjørn sørensen siger:

  Kære Iben

  Jeg tænker, at vi er nogen, der ikke er helt klar på, hvad indholdet er af “spirituel psykologi”?

  Er mindfullness og tilstedeværelsen i nuet en del af den “spirituelle psykologi” og redskaberne til at få et rigere liv?

  Jeg har personligt haft meget glæde af, at læse nogle af Eckhart Tolles bøger. Specielt “Nuets kraft” som vendte en møgtur til NY til min bedste ferie. Jeg blev brændt af i Københavns Lufthavn og stod med 13 dage i NY alene og vidste ikke, hvordan jeg kunne komme igennem 13 dage med en følelse af ensomhed.

  Efter 2 dage med konflikter og negative vibrationer sadlede jeg om – efter at have været i nærkontakt med politiet i NY. Sidste oplevelse var det der skulle til, for at forstå, at jeg måtte skifte focus.

  Heldigvis havde jeg 2 bøger med “den stille pige” af Peter Høgh og “nuets kraft” af Eckhart Tolle. Focus blev vendt – og jeg oplevede at nyde nuet – og at mit nye jeg virkede på omgivelserne, der pludselig opsøgte mig med nysgerrighed og generøsitet.

  Karin og jeg har lige været på Kursuscenter Struer, hvor man tilbyder mindfullness som et redskab til, at få hold på dårlige spisevaner og motion mv.

  Opholdet har betydet, at jeg i dag er fuldstændig afslappet i forhold til mad. Ingen slankekure, nul vejning af maden – eller tælle kalorier – det eneste og meget enkle er, at være opmærksom på, hvad du spiser – og lægge bestikket imellem mundfuldene – og i øvrigt tænke er det ikke er sidste gang, der bliver mulighed for at få noget at spise – heller ikke af de søde ting.

  Det vil være fint, hvis du kan skrive lidt mere om “spirituel psykologi” – og dets muligheder.

  Rigtig god vind – jeg er sikker på, at lykken er det, du gør lige nu.

  Kærligst

  Far

  Svar
  • Iben L. Jørgensen
   Iben L. Jørgensen siger:

   Kære far!
   Tak for din kommentar 🙂 det er netop dét, mit næste indlæg kommer til at handle om: Hvad spiritualitet er (for mig), og hvad det har med psykologi at gøre.
   Mindfulness er et godt eksempel, som jeg jo skrev speciale om dog helt uden at have fokus på det i en spirituel kontekst. I specialet undersøgte jeg udelukkende, hvilke mekanismer det er, der får mindfulness til at virke, hvilket der kom meget spændende ud af. Det vil jeg også komme ind på i mit næste indlæg, som kommer senest på søndag 🙂
   Det var jo dig, som introducerede mig til Tolle. Da jeg endelig fik læst bogen, forstod jeg pludselig, hvorfor du havde talt om den i mange år. Det var en helt fantastisk oplevelse!
   Dejligt at i fik så meget ud af jeres ophold, det lyder inspirerende ❤️
   Knus fra Iben ❤️☀️

   Svar
 6. Conni Jørgensen
  Conni Jørgensen siger:

  Flot Iben, da jeg så overskriften tænkte jeg: ‘er det nu klogt for gesjæften?’
  Men det er modigt gjort og klogt tænkt og skrevet. Godt du står ærligt ved dine værdier.
  Stærkt.♥️

  Svar
 7. Gilly Gall
  Gilly Gall siger:

  Godt skrevet og godt tænkt. Det er tid til paradigmeskift i vores at for sekulære samfund, og hvor al forskning, som peger i en anden retning end officielle bliver grinet i hjel. Jeg stiller mig gerne til din rådighed med støtte og vejledning ift. at være psykolog, som står ved sine holdninger, og som tager HELE det menneskelige erfaringfelt som udgangspunkt.
  Sender lys på din vej.

  Svar
  • Iben L. Jørgensen
   Iben L. Jørgensen siger:

   Tak Gilly! Det er da et fantastisk gavmildt tilbud, det kan meget vel være at jeg gør brug af det, da det er rart at læne sig op af andre og gøre ting sammen 🙂 <3

   Svar
   • Bjarke schlechter
    Bjarke schlechter siger:

    Hej Iben
    Vildt at jeg lige faldt over din blog nu, hvor jeg kan se, at dette indlæg har noget tid på bagen
    Nå men super inspirerende blog, mange tak for det.
    Jeg er selv psykolog og går pt og arbejder med mig selv og prøver at finde tilbage til det spirituelle. Jeg kan huske at jeg i sin tid, tog uddannelsen for at opkvalificere mine spirituelle skriv og ideer, men så mødte jeg studiet og efterfølgende arbejdsmarkedet og det spirituelle forsvandt helt ud af mit liv. Nu kæmper jeg lidt for at få det tilbage og dette indlæg kom som endnu et kærligt vink med en vognstang til mig
    Så tak igen og jeg håber dit virke og din praksis kører forrygende.
    De bedste hilsner
    Bjarke

    Svar
    • Iben Jørgensen
     Iben Jørgensen siger:

     Hej Bjarke,
     Fedt at læse din kommentar! Den kommer som et kærligt vink om, at jeg burde skrive nogle flere indlæg 🙂
     Det går godt, tak. Jeg har haft travlt med at starte kurser op blandt andet i The Work. Kender du det? Det er også en metode indenfor den spirituelle gren og en form for meditation. Det skal du prøve, hvis du ikke allerede kender det!
     Jeg må lige tjekke din side ud og se hvad vi ellers har til fælles 🙂 dejligt at høre fra dig og høre, at du er ved at genfinde din spirituelle vej.
     Kh Iben.

     Svar
    • Bjarke schlechter
     Bjarke schlechter siger:

     Hej Iben
     Jeg kender ikke The Work, men ud fra hvad jeg kunne læse om det, så lyder det meget alla kognitiv terapi spændende idé at tage det ind i en spirituel ramme.
     Mvh
     Bjarke

     Svar
     • Iben Jørgensen
      Iben Jørgensen siger:

      Det minder om kognitiv terapi ja, men samtidig arbejder man med sine projektioner. Byron Katie, som har udviklet metoden, er meget spirituel, lidt i samme retning som Eckhart Tolle, som jeg også er meget inspireret af.

     • Bjarke schlechter
      Bjarke schlechter siger:

      Det lyder spændende, jeg må få læst echart tolle
      Iben du nævner også kvantemekanik et sted, og at der er noget der som peger på en mere spirituel indstilling. Er det noget du har deduceret eller har du fundet en bog om det? For den ville jeg meget gerne læse
      Tak for dine hurtigte svar
      Mvh
      Bjarke

     • Iben Jørgensen
      Iben Jørgensen siger:

      Jeg er mange steder stødt ind i ting, hvor kvantefysik og spiritualitet møder hinanden. Du kan fx prøve at søge efter bøger om “The holographic universe” 🙂
      Min fornøjelse!

 8. Louise
  Louise siger:

  Det er da bare i orden… smiler… du bliver forgangskvinde den første i en lang række… 🙂 <3
  Det skal nok gå, da der er rigtig mange, der er klar til, at tage imod dig… <3
  Fortsæt det gode arbejde… <3
  Lys og kærlighed herfra… <3

  Svar
 9. Sandra Kristensen
  Sandra Kristensen siger:

  Æiii hvor er det lige præcis hvad der er brug for 🙂 Jeg kunne godt bruge en spirituel psykolog at henvise til fra min praksis som alternativ terapeut 🙂 det er faktisk en mangelvare. Hvor holder du til henne af?
  Stærkt gået du tager de første spæde skridt. Det kommer du ikke til at fortryde. Det er jo trods alt en del af dit autentiske jeg 😉

  Svar
  • Iben L. Jørgensen
   Iben L. Jørgensen siger:

   Tak!! Jeg holder til på Østerbro, lige ved Søerne 🙂 du er meget velkommen til at henvise til mig. Du må også gerne komme forbi en dag, hvis du har lyst. Det kunne være spændende også at høre mere om, hvad du laver 🙂

   Svar
 10. Suzanne
  Suzanne siger:

  Hvor er du sej både med din paradigme skift og din første velskrevet blogindlæg!
  Jeg har selv skiftet kurs fra traditionel kognitiv adfærdsterapi (med spiseforstyrrelse) til at arbejde med kropsbehandlinger og energipsykologi.
  Jeg oplever at jeg står mere autentisk og det kan mærkes på dem jeg behandler.
  Jeg ønsker dig kæmpe held og lykke- vi har jo snakket sammen et par gange sidste sommer ☺
  Jeg synes, jeg møder flere og flere, der også arbejder mere spirituel og der er brug for det.

  Svar
  • Iben L. Jørgensen
   Iben L. Jørgensen siger:

   TAK! 😀 Håber vi snart får mulighed for at snakke sammen igen! Kunne være rigtig spændende 🙂

   Svar
 11. Merete
  Merete siger:

  Fedt Iben! Der er brug for flere psykologer, og andre sundhedsfaglige, som kan koble de to verdener sammen. Nu har du taget første skridt og dit blogindlæg finder jeg både nærværende og interessant. Glæder mig til mere.
  Kh Merete

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontakt


2 + 3 = ?


Gratis E-bog og Nyheder

Indtast din e-mail adresse for at modtage Det Sunde Sinds gratis e-bog og nyhedsbrev.