Spirituel Psykologi: Gammel Vin På Nye Flasker?

IMG_3901

 Besøgsstatistik www.detsundesind.dk

At starte en blog sidste uge var en vild oplevelse for mig. Siden i søndags har over 1000 mennesker læst min artikel, det havde jeg ikke lige regnet med, tak for det! Det er dog også tydeligt, når jeg kigger på statistikken for besøgende på min hjemmeside, at det er tid til at skrive et nyt indlæg 😀

Men først vil jeg sige tak for alle likes’ne og kommentarerne både her og på forskellige facebook-fora. Alle de kærlige og opbakkende ord gjorde mig helt tryg og glad, og jeg har klaret at skrive dagens blogindlæg med kun den halve mængde chokolade i forhold til sidst, så det er fremgang. Derudover var der faktisk en del, som ikke kender mig i forvejen, som delte min artikel, hvilket overraskede mig og gjorde mig rigtig glad! Tak for det.

Så hvad er spiritualitet og holisme egentlig? For mig er det en oplevelse af en større sammenhæng og mening, end hvad der kan forklares gennem evolutionsbiologien.

Ligesom mange andre, har jeg fra en tidlig alder haft en oplevelse og erkendelse af, at der er en større sammenhæng, som vi kan kalde gud, men som ikke er adskilt fra os selv. På den måde er det anderledes end de fleste religioners gudsforståelse, da spirituelle oplever gud som en iboende højere intelligens/kraft, der lever gennem mennesker, dyr, natur og alt andet. Det er en direkte erkendelse af, at selvom vi tilsyneladende har hvert vores liv, så er vi alligevel ét.

Hvad har det så med psykologi at gøre? Det har alt med psykologi at gøre, i og med at både psykologi og spiritualitet drejer sig om at finde ro gennem bevidsthedsudvikling på forskellige måder. En af disse teknikker er mindfulness, som jeg skrev speciale om, men egentlig vil jeg påstå, at ALT psykoterapi handler om at blive mere bevidst om tanker og følelser for derigennem at opnå en større frihed.

Da jeg under min uddannelse var i praktik i Kræftens Bekæmpelse og fungerede som assistent på min vejleders mindfulness-kursus, så jeg, hvor stor effekt mindfulness havde både på patienternes humør og på deres fysiske smerter. Det gjorde mig nysgerrig efter at undersøge, hvad det er, der får mindfulness til at virke.

Det blev tydeligt for mig gennem specialet (tryk her for at åbne), at dét som får mindfulness og alt andet psykoterapi til at virke, er den samme grundlæggende mekanisme. Processen handler om at blive bevidst om sine tanker og følelser koblet med medfølelse eller empati overfor sig selv i øjeblikket. Denne proces fører til, at man identificeret sig mindre med tanker og følelser og dermed opnår en større ro.

Bevidsthed (om tanker og følelser)   +    Medfølelse/Empati   =    Ro

Denne proces gør én i stand til at kigge på ens emotionelle ræsonnementer, fx ”jeg føler mig kikset, derfor er jeg kikset”, og være bevidst om disse tanke- og følelsesmønstre uden at ”hoppe på dem”. Jeg vil påstå, at det er den samme bevidsthedsudvikling, der får kognitiv terapi, narrativ terapi, psykodynamisk terapi og alle andre terapiretninger til at virke. Mekanismen er bare lidt forskelligt pakket ind, og det er for så vidt det samme, der sker, når man får det bedre af at tale med en ven. Mindfulness er efter min mening den metode, som rammer denne mekanisme mest præcist og rent, i hvert fald ud af de metoder, som jeg kender til.

Det er selvfølgelig dårligt nyt for psykologer, da mindfulness kan praktiseres helt uden hjælp fra en psykolog 🙂 det er dog min erfaring, at mange alligevel ønsker samtaler med én, som kan hjælpe med at skinne lys på de blinde vinkler og give den fornødne empati, så det bliver nemmere at give den til sig selv. Og hvis det utrolige skulle ske, at denne opdagelse gør mig og andre psykologer arbejdsløse, så er det efter min mening, det bedste der kunne ske.

Mindfulness er uden tvivl gammel vin på nye flasker i vesten, da det har været kendt i tusinder af år indenfor buddhismen. I den vestlige verden har vi bare taget mindfulness ud af den spirituelle kontekst, men jeg har lyst til at putte psykologien tilbage i spiritualiteten og spiritualiteten tilbage i psykologien.

Det er nemlig noget helt særligt, der sker, når man træner sin bevidsthed og bliver mindre og mindre bundet af sine tanke- og følelsesmønstre. Det er ikke noget, der kan beskrives med ord, men hvis jeg alligevel skal prøve, vil jeg personligt beskrive det som ultimativ frihed, fredfyldthed og viden. Jo mindre bundet jeg bliver af mine tanker og følelser, jo mere VED jeg, hvad jeg skal, uden at behøve at tænke over det, og det er en ganske gennemgribende oplevelse at være i, som ikke bare kan reduceres til en bedring i humør. Det er en oplevelse, der føles større end mig selv og vigtigere end mig selv. Det er en oplevelse, som jeg ved, at alle har adgang til, den er ikke det mindste unik for mig, men det gør den ikke mindre fantastisk.

 

Bevidsthed

Mange har sammenlignet bevidstheden med havet, hvor alt udgør en krusning på overfladen. Frygten opstår, når vi oplever os selv som en adskilt bølge og glemmer, at vi i realiteten ER havet.

Jeg har derfor lyst til at dyrke spiritualiteten i psykologien og være ærlig om den fredfyldthed, som jeg selv og mange af mine klienter oplever. Jeg har lyst til at give alle muligheden for at opleve det samme og linker derfor her til min gratis mindfulnessøvelse, som jeg har indtalt på YouTube. Den kan give en fornemmelse af, hvad det er, jeg taler om, hvis du ikke kender til det endnu. Når du lytter til den, er det vigtigt, at du følger instruktionerne og mærker efter i din egen krop, da det ikke er noget man kan analysere eller læse sig til.

God fornøjelse.

 

Tak fordi du læser med!

Kærlig hilsen Iben.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontakt


2 + 0 = ?


Gratis E-bog og Nyheder

Indtast din e-mail adresse for at modtage Det Sunde Sinds gratis e-bog og nyhedsbrev.